28 Kasım 2008

Matematik Duvarları

selam lan blog olum cok garip seyler oluyor. Kendimi tanıyamıyorum ya da öyle sanıyorum. Birileriyle tartıştım valla bak. :) İtiraz ettim sözümü dinlettim tamam önceleri de bunun tersi olmuyordu ama böyle otoriter olmamıştım hiç. Sanırım biri bana el verdi ya da ben erdim blog.

Yine geçen gun matematiği analiz ederken kendimi her şeyin anlamını ve ispatını 4 gözle beklerken gördüm. Neden bunlar böyle ispatla o zaman diye kendime resmen çıkıştım :) Bu matematik kendi kendine yaşar adamı çüküne takmaz. Ben dost hayatı önerdim avcumu yalattı.
Soru sormaya mahal vermiyor her şey ortada, her ihtimal düsünülmüş sanırım icat edilen ya da bulunan en tutarlı şey bu meret. Belirsizlikleri bile dünyanın en belirsiz şeyleri olduklarından dolayı bu ismi almışlar. Çözülemeyen sorusu yok anasını satayım çözülmeyen sorusu var. Ya 0 dır ya 1 ya vardır ya yok ya heptir ya hiç.

Aslında matematik hiç espri yapmayan ama komedyenlikten kazandığı paralarla forbes ta 100 zengin arasında 1. olan birisi gibi. Hiç ciddiyeti bozmuyor canın sıkıldıysa anında döt dönüyor sana. Burnu havada biraz. Biraz mı?
E kıskanıyor insan bu kadar kusursuzluğu.

Matematikle mizah yapılmıyor ben birde bunu ogrendim. Hemen arka sayfasında mor edebiliyor adamı ispatıyla. Özür dileyecek yüz kalmıyor insanda. Sevdirtmiyorda kendini şımaracagını bilior.

Neyse kalın saglıcakla matematik sizse döt dönmez inşallah. İhtimal yok aslında ya döner ya dönmez ya vardır ya yok ya heptir ya hiç ya 0 dır ya da...

aslında ne yaptıgımı anlatacaktım ama konu degıstı sonra tekrar okudumda zaten ne yaptıgımı anlatmısım sıze ben...

ek-1 zamanım anca karnımı doyururken bos oldugu için diğer bloggerların yazılarını okuyamıyorum sadece baslıklar dikkatimi çekerse okuyabiliyorum ama bir gün hepsini okuyacagım siz ara ara arşive yorum gelmişmi bir bakın sayın okuyucular :)

ek-2 yukarıdaki maddenin yürütme yetkisi kriptografa aittir :)

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Hayatta adımını ne tarafa atsan matematik çıkıyor karşına ondan kaçış yok :) Bunu anlayabilmek için gören iki göz ve duyan iki kulak yeterli. Gerçi teoride böyle düşünmeme rağmen pratikte pek de başarılı olduğum söylenemez..

Buzcevheri dedi ki...

Matematik bana dötünü döndü bile. Kaç yıldır sayılarla uğraşmıyorum. 10 yıl oldu neredeyse matematik görmeyeli. Oysa geometriden olimpiyat soruları çözerdim evvelinde. Böyle bakıp söylerdim soruların cevaplarını heyt be..

beenmaya dedi ki...

hiç sevmedim hiç sevmedim ama o benim peşimi hiç bırakmadı. karşılıksız bir aşk bizimkisi...

Adsız dedi ki...

bak ben müh. üm göyyaa.. fizikle matematiği içiçe gerçmiş versiyonunu 'gördüm' uni.de. Sadece gördüm, öğrendim anladım demiyorum farkındaysan..

ama anlarım da icabında zorunda kalırsam.. yani zorda kalırsam falan. nasıl zorda kalabilirim? mesela bindiğim uçak kaçırılır, o sırada teroristler bi hesap sorar bombayı patlatmak üzereyken, eğer iblirsem patlatmııcaklarını fln derse, anca o zaman kullanırım.

ya sen? hoşuna mı gidiyor yoksa denklemler fln? ...hadi cnm.. , abartma..!

Kriptograf dedi ki...

hosuma giden denklemler olsa keşke ben garip bir şekilde rasyonel sayılara aşığım hocam :) bılmıyorum nedenini rasyonel sayı hep benden tam not almıştır. :) x'e genelde fazla değer verip sonucu yanlış bulmamla alakalı olarak x e de bir gıcıklığım vardı bir aralar ama meğer x değer istemiyormuş kendi kendine hayatının devam ettirebilirmiş kimsenin ona değer vermediğini bile bile.
Ağladınız mı, duygulanın lan bari ben öyle oldum... :)