15 Temmuz 2008

Elvis Presley


Dünya müziğinde belki de en çok akıllarda kalanını tanıtıyoruz Elvis Presley.


Elvis Aaron Presley 8 Ocak 1935 Tupelo,
Missisipide dünyaya geldi. Babası kamyon şöförlüğü yapan Elvis ikiz kardeşini doğumdan önce kaybetti. Babası ileriki yıllarda ufak bir borç yüzünden hapse girdi.

Doğduktan 9 yıl sonra ilk gitarını aldı. Daha 10 yaşında iken ilk performansını sergiledi ve 2. lik ödülüne layık görüldü. Bir fuar ve süt ürünleri tanıtım organizasyonu olduğu için bu 2. lik tanıtımdan bile sayılmazdı.

Elvis artık büyümüş ailesiyle birlikte Memphis'e taşınmış ve yeni bir okula başlamıştı. Okuldaki öğrenciler Elvis'in müziğine hiç şans vermiyorlardı. O gitarıyla söyleyeceği şarkıların bir geleceği olmadığını düşünüp üstüne Elvis'e züppe müziği yapan işe yaramaz adamın teki derlerdi.

Elvis yavaş yavaş kendi tarzını oluşturuyordu favoriler uzamaya başlamış, parlayan ve bir o kadar da dikkat çekici kıyafetler giyiyordu. Hala utangaçlığı üzerindeydi ve ailesinden hala 1 gün bile ayrı kalmamıştı. Okul bitince baba mesleği olan kamyonculuğa başladı. Favorileri burada normal karşılanıyor hatta diğer kamyonculara uyum bile sağlıyordu.

Elvis dini bütün bir insandı. Müziği kilise müziğinden hafif hafif esintiler almıştı.
"I Forgot the Remember to Forget" adlı şarkısı onu dünyaya tanıtan parça oldu.


Elvis kendi parçalarıyla müzik listelerini yavaş yavaş tırmanıyordu. Önce 8 ardından 11 haftalık bir istikrar sağlayan parçaları Elvis'in ününe ün katmış onun bütün dünyada duyulmasını sağlamıştı.

Sinema geçmişine de sahip olan Elvis tam 31 filmde rol aldı. Şuradan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
İMDB içeriği için ise buraya tıklamanız yeterli olacak.

Elvis hakkında hala hatırlarda kalan Jhon Lennon'un o güzel sözü "Elvis'ten önce hiç bir şey ama hiç bir şey yoktu"


Bu dünya eğer Elvis'in ikizi doğsaydı daha hoş bir yer olur muydu bilinmez ama hayatta kalan Elvis gerçekten çok iyi bir Elvis'ti.

İşte Elvis ile ilgili ilginç anektodlar:
Ülkesinde kendi adına posta pulu çıkartılmıştır.



Beyaz sarayda kıyafet insiyatifini kullanan nadir insanlardan biridir. Pantolonu ve ceketi ile tarzından ödün vermeden dönemin başkanı Richard Nixon ile görüşmüştür.
Elvis vefatından önce çok yeme hastalığı ile boğuşuyordu.

Rock'n Roll müziğinin kralı 1977 yılında son konserini verdiği sene vefat etmişti. Artık onu Pretty Women,Love Me Tender ve daha yüzlerce eseri ile hatırlıyoruz.

Hiç yorum yok: