25 Haziran 2008

Nokia Symbian'a Sahip Oldu!


Nokia, Symbian’ın tüm hisselerini alıp, Symbian Foundation’a devretti. Platform, ortak geliştirmeye açılacak.

Mobil cihaz piyasasının büyükleri, bu aralar Google’ın kendilerine savurduğu Open Handset Alliance oluşumu ve Android platformu yüzünden bir hayli huzursuz.

Nokia da, bu atağı göğsünde yumuşatmak olarak yorumlanabilecek bir hamle yaptı ve piyasadaki “akıllı telefon”ların çoğunda kullanılan Symbian OS ve S60 platformlarının geliştiricisi Symbian’ın tüm hisselerini satın aldı.

Şirket zaten hisselerin çoğuna sahipti. Ne ilginçtir ki, Nokia kendisine 400 milyon dolara patlayan bu yatırımın üstüne yatmayı reddetti.

Şirket bunun yerine yazılımın haklarını, bu amaçla kurulmuş ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Symbian Foundation’a devretti.

Böylece, mobil sistemler için telif gerektirmeyen, açık kaynaklı bir geliştirme ortamı kurulmuş oluyor. Ancak, bu hareketin yüce gönüllülükten kaynaklanmadığı da anlaşılıyor.

Çünkü, Symbian Foundation’a katkı sağlayan diğer kuruluşlar arasında AT&T, LG, Samsung, Texas Intruments ve Vodaphone gibi isimler bulunuyor.

Hatta, Motorola ve Sony Ericsson da, UIQ özellikleri konusunda arka çıkmayı vaadetmiş. Bu gelişme, mobil platform piyasasını açık kaynak cennetine de, yeni bir cephenin açıldığı bir savaş alanına da çevirebilir gibi görünüyor.

Hiç yorum yok: