27 Nisan 2008

Copy Pasters

Radikal Gazetesi Teknoloji Yazarı M. Serdar Kuzuoğlu internet haber sitelerinin büyük bir bölümünün birbirinin aşağı yukarı aynısı olduğunu söyledi

Etkinlikte konuşan Radikal Gazetesi Teknoloji Yazarı M. Serdar Kuzuoğlu sansürün olduğu yerde internet haberciliğinden söz edilemeyeceğini belirterek, sitelerin çok basitçe kapatılabildiğini savundu.

İnternet haber sitelerinin büyük bir bölümünün birbirinin aşağı yukarı aynısı olduğunu, aynı ajanslardan yararlanıldığını anlatan Kuzuoğlu, farklı bir şeyler yapılması gerektiğini kaydetti.

İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, "Hayatımın en özgür gazeteciliğini yaptığımı söyleyebilirim. Umarım bu özgürlük sürer ve bir engel çıkmaz" dedi.

Toplantının açılışında konuşan Özışık, internetin hayatı kolaylaştırdığını ifade ederek, böylesine muazzam bir hazine olan internetin keyfini, internet medyası olarak kendilerinin de yaşadığını söyledi.

İnternet konusunda Türkiye'de yol almak istediklerini dile getiren Özışık, "Hayatımın en özgür gazeteciliğini yaptığımı söyleyebilirim. Umarım bu özgürlük sürer ve bir engel çıkmaz" dedi.

İnternet sitesinde yayımlanan bir haberle ilgili şikayette bulunulduğunda o haberin yayından kaldırılması gerektiğini, ancak "hakimlerin bu konuda bilgi sahibi olmamasından" dolayı sorunlar yaşandığı ifade eden Özışık, "Bir haberle ilgili ihtiyati tedbir kararı uygulanırsa sorun yok. Ama Türk Telekom'a yazı yazılıyor. Türk Telekom'un bu konuda yetkisi olmadığı öğrenilince o site kapatılıyor. Sonra açtırmak için aylarca uğraşılıyor ve bu süreç okuyucu kaybettiriyor" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanlığının verdiği desteği her zaman dile getirdiklerini vurgulayan Özışık, Adalet Bakanlığı ile işbirliği yapılarak bir eğitim verilebileceğini kaydetti.

Özışık, "internet'in MGK'sı" denilen Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulunun oluşturulduğunu, bu kurulda profesyonellere yer verildiği, İnternet Medyası Derneğinin de bu kurulda temsil edildiğini belirterek, kurulu oluşturan Ulaştırma Bakanlığına teşekkür etti.

Toplantıda açılış konuşmalarının ardından "İnternet ve Medya" başlıklı ilk oturuma geçildi. Oturumda konuşan Vakit Gazetesi Yazarı Abdurrahman Dilipak, internetin ortaya çıktığı günden beri çok hızlı büyüdüğünü belirterek, geleceğin medyasının içinde radyoyu, televizyonu, gazeteyi, kitabı, okulu ve işi de taşıyacağını düşündüğünü söyledi.

İnternetin bilgilere kolay erişme ve bu bilgileri kontrol etme imkanı sağladığını, bu bilgilere yeni açılımlar getirerek basit bir izleyici değil, etkin bir katılımcı olunacağını vurgulayan Dilipak, eğer tüketici seviyesinde kalınırsa bilgi aristokrasisinin meydana gelebileceğini kaydetti.

İnternette çok sağlıklı bir denetleme ve düzenleme mekanizması oluşturulması gerektiğini belirten Dilipak, "Bilgi kuvvettir ama siz bu kuvveti kontrol edemezseniz bu bilgi sizi çarpar" dedi.

Türkiye'de bilgi üretiminde eksiklik bulunduğunu ve bilişim sektöründe üretim konusunda yetersiz olunduğunu ifade eden Dilipak, "İnterneti her şeye katabilirseniz onun katma değerini artırır. Yanlış kullanırsanız da başınıza bela alırsınız. İnternetin ilgi alanlarımızı, sosyal ve siyasal ilişkilerimizi, demokrasimizi, hukuku, her şeyi etkileyeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş da internetin ve teknolojik gelişmelerin gazetecilik mesleğini kolaylaştırdığını ifade etti.

İnternetin sosyal etkisinin de olduğunu dile getiren Aktaş, 1990 ile 2000 yılları arasında yaşanan ekonomik, siyasi ve sosyal çalkantının ardından 2000 yılından sonra Kopenhag Kriterleri'nin konuşulmaya başlanmasını buna örnek gösterdi.

Aktaş, internet ortamında gazeteciliğe uyum sağlayanların kalıcı olacağını, uyum sağlayamayanların ise silinip gideceğini söyledi.

Mehmet Ali Birand: "Büyük bir rekabet oluştu"

Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand da internet gazeteciliğinin çok zorlaştığını, büyük bir rekabet oluştuğunu söyledi.

İnternet gazeteciliğinde haberi seyircinin de yorumladığına ve seyircinin medyaya haber vermeye başladığına değinen Birand, bir tartışma ortamının doğduğunu kaydetti.

"İnternet gazetelerinde çalışanların en çok dikkat etmesi gereken, inandırıcılığı kaybetmemek" diyen Birand, söylentilere yer verildikçe belki reytinglerin artabileceğini, ancak daha sonra bunun olumsuz etkisi olacağını belirtti.

Milliyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Ercüment İşleyen de gazetelerin Türkiye'de, tüm dünyada olduğu gibi ciddi bir tiraj kaybıyla karşı karşıya bulunduğunu ifade ederek, hızlı internet medyasına karşı gazetelerin uzman muhabirlere daha fazla ihtiyaçları olacağını söyledi.

Oturumun sonunda konuşmacılara teşekkür plaketlerini, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım verdi.(Kelalaka)

Hiç yorum yok: