20 Şubat 2008

Ay Tutulması


Bu yıl gerçekleşecek iki ay tutulmasından ilki bu gece meydana gelecek. Ayın bakır renge dönüşeceği bu gökyüzü şöleni, Türkiye’den de izlenebilecek.Ay ile güneş arasına girecek olan dünya ayı sabah 6:30 civarı tutacak ve yaklaşık 50 dk sonra bırakacak.Tam tutulması Afrika,Kuzey ve Güney Amerika da gözlenebilecek.

Aü Rasathanesi Ay tutulması etkinlikleri yapacak.Ay tutulması nedeniyle rasathane gece boyu açık olacak. Saat 22.00’de başlayacak etkinliklerde “Ay Tutulmasının Önemi” konulu bir sunum yapılacak. Belgesel gosterimlerinin de yapılacağı rasathanede ziyaretçiler, havanın açık olması durumunda rasathanedeki tüm teleskoplardan gökyüzünü izleyebilecekler. Ziyaretçiler, teleskoplarla tam ay tutulmasının yanı sıra, gökyüzünde izlenmeye uygun tüm gök cisimleri ile Satürn ve Mars gezegenlerini de izleyebilecekler.

Ufaklıklar!
Ay tutulmasında Ay’ın dünyaya dönük yüzü kızıl bir renge bürünüyor. Bu kızarmış ışımın incelenmesiyle yer atmosferi hakkında, atmosferin kimyasal pozisyonu ve atmosferdeki toz miktarı gibi ayrıntılı bilgi edinilebiliyor.
*Ay, Dünya’nın gölge konisine girdiğinde Ay tutulması, Ay’ın gölge konisi Yer üzerine düştüğünde ise Güneş tutulması meydana geliyor. Ay tutulması sadece Ay Dolunay evresindeyken Dünya’nın gölgesinin bir kısmından geçerse gerçekleşiyor. Tam Ay tutulması esnasında Ay’ın tümü Dünya’nın tam gölge bölgesinden geçiyor ve bu olay Ay’ın görünen renginin değişime uğramasıyla hemen göze çarpıyor.

Hiç yorum yok: