31 Ekim 2007

En Büyük Karadelik

Bilimadamları, Kuzey Afrika'daki kazıda buldukları süs ve takı amacıyla kullanılan deniz kabuklarına dayanarak, Homo Sapiens'in ilk kez 80 bin yıl önce 'modern davranışa' geçtiklerini tahmin ediyor.

İngiliz ve Faslı araştırmacıların Fas'ın kuzeydoğusuna düşen Taforalt'taki 'Güvercin Mağarası'nda yürütülen kazılarda, 2003'te bulunan, üzerine delik açılmış 14 deniz kabuğu, genel inanışın aksine insanların 40 bin değil, yaklaşık 80 bin yıl önce modern davranışlar sergilediklerini gösterdi.

İngiltere'nin Oxford Üniversitesi'nden Abdülcelil Buzuggar ve Nick Barton, Kuzey Afrika ve Büyük Sahra'nın tarih öncesi halkı Ateryenlerin çoktan semboller kullanmaya başladıklarını belirtti.

Bilimadamları, bu sembolleri, insanların gereksinimlerinin avlanma, yiyecek ve giyecek gereksinimi gibi unsurları aştığının göstergesi olarak değerlendirildi.

Araştırmacılara göre, bu insanlar süs ve takı olarak deniz kabuklarını kullandı, bu nedenle de bunları delip, toprak kırmızısına boyadı.

Tarih öncesi çağ araştırmacıları, mağarada buldukları deniz kabuklarının İngiltere ve Avustralya'daki laboratuvarlarda dört ayrı tarih belirleme yöntemiyle 82 bin 500 yıllık olduğunun saptandığını, Akdeniz'den 50 kilometre içeride 720 metre rakımlı bu mağaranın sakinlerinin burada uyuduklarını, ortada bir ateş bulunduğunu ve ışıktan faydalanmak için girişte deniz kabuklarını deldiklerini kaydetti.

Oxford Üniversitesi araştırmacıları, bu türden deniz kabuğu toplayanların önceden bu konuda talimat aldıklarını, bu nedenle grubun bir dil ve çok ileri bir iletişim sistemine sahip olduğunu düşünüyor.

Fas'ta bulunan bu süs amaçlı deniz kabuklarından önce Güney Afrika'da bulunan benzer takı ve süs amaçlı deniz kabuğunun yaşı 75 bin olarak belirlenmişti.

Hiç yorum yok: