1 Aralık 2013

Hasan Sabbah'ın Alamut'u

Bu kelimeyi duyanınız çoktur.
Duymayanınız ise başlığı okuma sırasında duymuş oldu.
Anlamına gelince şöyle düşünün karantina kelimesinin anlamı nedir?

Cevabı bulamayanlarla yolumuza devam edelim. Karantinaya anlam yükleyenlerle ise ayrı bir yoldan arşa ulaşıcaz onları biraz bekletmek zorundayım.

Sevgili anlam yükleme konusunda sıkıntı yaşayan arkadaşlar. Sizlerin idrak seviyelerinizdeki farklılıkları göz önünde bulundurarak fazla üstünüze gelmeden sadece alabileceğiniz kadarıyla sizi burdan uğurlamak istiyorum. Fazlasında gözüm yok.

Alamut (koca kitabı okudum hala tereddütlüyüm) İran sınırları içinde olduğu düşünülen bir kalenin adıdır. Hasan Sabbah adında bir adamın bir tarafında kendisi ve İsmaili tarikatı için savaşması, suikast emirlerini yerine getirmesi vs gibi kanlı görevler için yetiştirdiği imanı (neye iman ettiklerini düşünmeden okuyun) sağlam askerler. Diğer tarafında ise bu askerlerin iman güçlerini katkısının olacağını düşündüğü eskiden köle olarak kullanılan güzel kızlar.

Askerler kendilerine önderlik eden hasan sabbahın tanrının yer yüzündeki sureti olduğuna inanmalarına destek olan bu kızlar görevlerini şöyle yerine getiriyorlar.

Bir saray ziyareti sırasında Haşhaştan elde edilen eroin'in ilkel formülünü bulan hasan (ve deneyen) bunu önce belli bir süre askerlik eğitimi verdiği adamalarına veriyor. Daha sonra onlara kendisine ne kadar iman ettiklerini anlamak için sorular soruyor. Sorular temel olarak Hasan'ın onları cennete göndermelerine iman edip etmedikleriyle alakalı. (yaşarken)
Sözde hasan'da cennetin kapılarının anahtarları var ve bu anahtarları kendisi veya sevdiği kullar için kullanabiliyor.

Kullanacağı kullar ise kendisine ilerde ölmek için bize görev ver ne olur diye yalvaracakları Fedailer. Haşhaşin, Suikastçı, Assasin vs.

Adamları haşhaşın baygınlığında daha önce hiç görmedikleri arka taraftaki bahçelere götürüyor. Gözlerini orada açmalarını sağlıyor. Etrafı ise kızları tembihleyerek (ölümle tehtid ederek) buraya gelen gençlere buranın cennet olduğuna inandıracak şekilde düzenlemelerini istiyor.
Gelen fedailere ise huri olduklarını söyleyecekler ve öyle hizmet edecekler. İnanmayan veya inanmamasına sebep olan kızlar ve fedai ölür. Fedai inanmadığı için kızlar ise inandıramadıkları için.

Sonuç olarak Hasan kendisine istedikleri zaman onları cennete gönderebileceğine inanan ölüm görevlerine göz kırpmadan giden savaşçıları yetiştiriyor.

Bu saatten sonra kitabı okuyupta zaman kaybetmeyin gençler.

İran edebiyatı gerçekten çok zengin. Sanat sanat içindir anlayışını benimsediğimden sanatın zararlı etkilerinden koruyabiliyorum kendimi.


Karantina kelimesine hala anlam yüklemeye çalışan arkadaşlara ise şimdi söylüyorum.
Karantina, venedik veba ile savaşırken adalarda ve onların yakınlarında çinden ve uzak doğudan gelen ticaret gemilerini içindeki (veba riski taşıyan )farelerin temizlenmesi için 40 gün bekletilmesinden gelir. 40 italyancada karantina diye geçer. (nasıl yazıldığını bilmiyorum)

Hiç yorum yok: