12 Nisan 2009

Bisiklet Binip Tek sayıların Kuvvetlerini Hesaplayın

Kaçınız bisiklet biniyor ey okuyucu.Tamam ben cevabımı aldım ve sizleri kınayarak,(anlatım bozukluğu yapmamak pahasına) sizlere Kiko Rodrigez'den Aramızda Dağlar var'ını atfediyorum. Cumhurbaşkanlığı bisiklet turu düzenlendi İstanbul'da acaba kapatılan yollara küfür edipte sonra birine sorup ve sonra bunu öğrenenleri saymazsak kaç kişinin haberi var bu organizasyondan. Neden şu saçma sabah koşusu (ardından yapılan ölümüne kahvaltı) o kadar moda oluyorda bisiklet binmek bu kadar önemsenmiyor. Neden dötünü kaldırıpta 2 pedal atmaya üşenen mahalli gençler onun yerine hemen bi (sinek ilacı vazifesi gören) mobilet alıp sokakları dumana boğuyorlar. Mobilet derken aklıma mobidik geldi neyse ne desek boş. Sanmıyorum ki Cumhurbaşkanı bu bisiklet organizasyonunu "çok" ciddiye alsın. En azından kendisini bisiklet binerken bir poz vermesi hem kendi imajı bakımından hemde ülkeye çevreci şucu bucu mesajlar verme amacı güden siyasetçilere de bir yol göstermek için iyi bir jest olabilirdi. Daha önce dediğim gibi çıksa ya başbakan bisikletle bi tur atsa hatta onuda geçtim bütün kabine toplansa "demeç" vermekten bıktık yahu gelin bisiklet binelim dese. Basın masın herkes bisikletle turlasa şöyle misal İstanbul'da. Sonra belki bisiklet tekerleklerinin arasına kaçtığı mazgallara düşerlerde öğrenirler bisiklet binmek ne kadar zormuş Türkiye'de.

Niye mi bu kadar çırpınıyorum, çünkü tekerleğim mazgala sıkıştı allahtan yavaş gidiyordumda ne bisiklete bir şey oldu ne de bana. Sonra etrafımda bana gülerek bakan insanlara dönüp nutuk atasım geldi ama anlayacaklarından ve konuşmalarımı "bir hollyvud filmindeki açıklama bekleyen halk" modunda dinlemeyeceklerinden vazgeçtim hallerine gülüp geçtim.

Cumhurbaşkanlığı bisiklet turu yarın İzmir'den başlayacak ertesi günlerde de Aspendos ve kuşadasına geçecek. Yakın olanların izlemelerini tavsiye ederim zira yüzlerce bisikletçi kaldıkları otellerle bile ülkeye büyük gelir sağlamaktalar. Ve bir şey daha var TRT yarınki yayınında 10 kişiye bisiklet verecek yarış esnasında ekranda çıkan şifreleri okuyun. Hoş ama bisiklete binmedikten sonra ne yapacağız değil mi bunu...

Neyse efendim son olarak size bir başka saçmalıktan bahsedeceğim. Fermat'ı bir çoğunuz duymuştur. Şu çözülemeyen teoremlerin yazarı. Bilmeyeniniz varsa diye tekrar edeyim mesela 3 ün ve 4 ün karelerinin toplamı 5in karesine eşit olması durumu aynı özellikler sağlandığında farklı sayılar için küp kuvvetleri için geçerli değildir demiştir. yani a nın kübü artı b nin kübü hiç bir zaman eşit olamaz bir c nin kübüne.

--Ancak 3 sayının kübü toplanırsa bir başka sayının kübüne eşit oluyor. Hah işte tam burada kurcalarken şu çıktı ortaya aslında bu durum tek sayı bazlı bir özellik. Şöyle ki 1 hariç her tek sayının 2 ve diğer kuvvetleri mutlaka ardışık 2 sayının kareleri farkı olarak ifade edilebiliyor.
9 un karesinin 41in karesinden 40ın karesinin çıktığı zaman elde edilmesi veya 9 un kübünün 365 ve 364ün karelerinin farkına eşit olması gibi. Bu şekilde sonsuz tane eşitlik bulabilirsiniz. Aha işte buralara kadar geldimde devamında varsa fikir yürüten ya da benden önce (mutlaka) buralara kadar gelmiş olan başka biri.

Göründüğü üzere artık matematik konuşuyoruz blog "her saçmalığın mantıklı bir açıklaması vardır" misyonuyla ün yapacak sizde beni yaratanlar olarak yanımda yer alacaksınız yakında valla bekleyin derim ben...

1 yorum:

aKS dedi ki...

TRT 1. ŞİFRE FİNİKE...




GÜVENLİ BİR KAYNAK