12 Ekim 2008

Fantastik ve Bir o kadar da Seiksi

Çok doluyum blok. Zaten sabahtan beri hep yavaş şarkılar dinliyorum. Neden oldu böyle bilmiyorum lan. Yatağımı toplamadım mesela bugün. Ev sahibine kirayı götürecem ama dötümü kaldırmak istemiyorum. Monitörün camından içeri girip buraya elle yazmak istiyorum anlıyor musun. Kendimi sanal hissediyorum çok fazla. Sabahın 7sinde kalkıp gidip gazete aldım direk batan borsalar ve onaylanan milyar dolarlık yardım önerilerini okudum. Sigorta şirketleri batan batana.

Daniel Ortega bileniniz vardır belki Nikaragua'nın devlet başkanı. Tipik Amerika karşıtı bir halkın sesi olan bu amcamız zamanında yanlış hatırlamıyorsam 79 da devrimin ardından başa geçmişti. Aslında fazla bir bilgim yok ama bu amcamız farklı bir kişiliğe sahip ve şu sözü dikkatimi çekti. Hani herkesin içinde az da olsa bulunan şu yorum:
Tanrı abd yi cezalandırıyor. Milyarlarca doları acımasız savaşlara yatıran dünya devi yanlış ekonomik politikaları yüzünden bu duruma düştü. Eden bulur tarzı bu görüşü çoğu insan taşıyor fakat bir dayanağı olmadığı için açık etmiyor. Açıkçası benimde aklımda ufakta olsa böyle bir görüş geçti şimdi diyeceksiniz yahu kripto yapma allah aşkına milyarlarca dolar mistik güçlerle mi batırılıyor yani bu mudur senin mantık yorumun. Tabiki değildir.
Ben şöyle düşünmekteyim Abd uyguladığı savaş politikalarında Ortega'nında dediği gibi milyarlarca doları heba çar ve çur etmiştir. Sonuç olarak ne aldığı henüz belli değil bakalım orta doğuyu alırsa zararını kapatabilir. Her neyse Abd bu yanlış politikalar yüzünden gözünü ve ekonomisini savaş yapmaya çevirmiş ve bizimki kadar bile tanınmayan maliye bakanları artık "o" an ın fotoğraf karelerine yansımaya başlamıştı. Dünya devinin zibilyon dolarlık ekonomisi çatırdıyordu. Bill gates artık dünyanın en zengin adamı değildi. Önceden 3 sayfa olan ekonomi sayfaları 6 ya çıktı.
Dolar mı yapalım Euro mu soruları artar gibi oldu. Kısacası ekonomi önüne geleni tokatlıyor şu sıralar.
Kafasını kaşıyan borsacılar ve halkın önünde özür dileyerek eğilen sigorta şirketleri tv ekranlarını süsler oldu bu günlerde.
Son olarak eğer dünya bu ekonomik krizden bundan fazla zarar almadan toparlarsa bir ders alınmayacağı ortada ama olur ya kriz salgın gibi yayılırda bütün dünya ekonominin tokadını yerse Wall street'in hırslı gençlerine el sallama zamanı gelmiş demektir. Onlar bu işi bilmiyor demektir. Yeni ekonomi divaları peydah olacak demektir. Zaten mahvolan dünya iklimi,enerji sorunu ve üstüne birde buzulların erimesi falan derken dünya devletleri(sanki başka gezegenin devleti var) ekonomilerini bu yönde ayırmaya yönelecekken şimdi kendi borsalarından hisse alacaklar. Kısacası ekonomiye ikiz kuleler dersek, çöküşü yakındır. Dua edelimde yan devrilmesin 11 eylül'deki gibi olduğu yere yıkılsın. Mazallah yan devrildiğini düşünsenize, o zaman Filipin'lerden falan borç alan bir avrupa ya da Hindistan'dan yardım talep eden obama görebiliriz.

Yine çok fantastik yine çok ütopik yine çok sexi bir yazıyla daha karşınızdaydım az önce. Bu gün böyle olsun artık. Uzun değil lan okuyun işte :)

Daniel Ortega'nın Ariel Ortega olma ihtimali üzerinde durmayın zira ben ilk bu ismi duyduğumda böyle bir düşünce geçti aklımdan :) Aman yapmayın.

11 yorum:

My little Montenegro dedi ki...

Canım Portakalım ekonomi diye kafayı kıranlar kulübüne hoşgelmişsin...Ama az kaldı Amerika sona doğru gidiyor...Mayaların dünya diye nitelendirdiği yerin Amerika kıtası olduğunu ve dünya diye yaptıkları tüm kehanetlerin sıra sıra Amerika kıtası üzerinde gerçekleştiğini ve bu yüzden dünyanın sonu diye adlandırılanın kıtanın sonu yani Amerikanın sonu olduğunu düşünenlerdenim...O kadar kanın ahı olsun değil mi :D...Okudum işte aferim bana dimi :D

Kriptograf dedi ki...

bravoo sayın agnus dei sizi kürsüye davet ediyorum, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapacak en uygun kişi sizsiniz :)

Aydan Atlayan Kedi dedi ki...

Bütün ekonomini başka ülkelere "demokrasi götürmeye" harcarsan böyle olur işte :) Mistik falan bir yanı yok bunun. Tamamen neden sonuç ilişkisi. Saçma sapan savaşlarla başka hayatları yakıp yıkan bir ülkenin gözü hırstan dönmüşse kendi ülkesinde neler olduğunu göremez. İşte sonuç ortada.

Unknown dedi ki...

Sayın aydan atlayan bayan,
O zaman hepimiz Daniel'iz diyoruz :) o da bizimle aynı fikirde zira burda olsa gözleri yaşarırdı :)

Vladimir dedi ki...

Daniel değil Ariel olsaydı belki herşey daha başka olurdu. Kelebek etkisinin en tesirli hallerinden birisi falan filan gibi yani.

Kriptograf dedi ki...

Bende olmasını çok isterdim düşünsene Fenerbahçe'den gidince Nikaragua'da devlet başkanı oluyorsun.
Bak mesela Anelka fenere geldiğinde mahalle takımındaydı ama sonra milli takıma aldılar. Hatta son teorimi açıklıyayım aslında saklıyordum ama madem vladimir dürtmüş. :)
Roberto Carlos'ta ün yapıp futbolda ismini eski yerlere getirmek için Fenerbahçe'ye gelmiştir. Prim yapıp gidecek işte...

Tarihte örnekleri böyle bariz bir şekilde görünen olay neden tekrarlanmasın neden Ariel Nikaragua'nun devlet başkanı olmasın?... nedeeen.

http dedi ki...

fenerbahçenin de suçu azımsanmayacak derecede bu konuda...

neyse konuyu daha fazla açıp polemik yaratmak istemiyorum... yabancı sayısı 12+2 olsun derim başka da bir şey demem...

amerika mı? siktir et, isminde hayır yok zaten, pis cenabetler... :)

Kriptograf dedi ki...

aynı şey benimde aklıma gelmişti hatta telaffuzu amarıka diye yapan devlet büyüklerini gördüğüm dönemlerde :)

birde şener şen'in oynadığı amerikalı filminde :)

kıyak dedi ki...

Ben yazıyı okumuştum (vallaa)
ama yorumları da okuyayım dedim (amerikan bataryası çarpsın ki)
bu arada konuyu unuttum...
konu neydi paşam?
Amerikan bezi mi?

Haccecan dedi ki...

yorum yazacam da neye ne yazsam diye düşünüyorum.
Amerika ettiğini buldu... Daha da çekecekler...

Ama olayı öyle bir anlatmışsın ki, tebessüm ettim okurken...

Kriptograf dedi ki...

İbraam dayı: konu amerikan pie :)

haccecan:ediniz efendim tebessüm iyidir.