14 Eylül 2008

Ayakkabılar kadeh,Jartiyerler taşıma kabı olmuş!

Düşünün ki bir içecek yapıyorsunuz ama yaptığınız içecek sizin istediğiniz ismi değil tamamen farklı bir isim alıyor.
İstediğiniz ismi vermek istiyorsanız bu işi dünyada tek bir yerde yapabiliryorsunuz. Belki kimilerinizin aklına gelmiştir neyden bahsettiğim.
F1 in vazgeçilmezi şampanyadan bahsediyorum elbette.

Yine malum meyveden elde edilen şampanya gerçekten çok fazla hikayeye konu olmuş bir içkidir. Asillerin ve kraliyet ailesinin içeceğidir.
Yapımı bir hayli meşakkatli olmakla birlikte çok tehlikekelidir.
Şaraptan farklı olarak adeta pişirilerek yapılan şampanya 17. yy dan bu yana adından söz ettirmekte.
Mahzenlerde çalışan işçilerin can güvenliklerini tehlikeye atan bu içki 920 C° a kadar ısıtılıyor.
Şarapların 1/3 ünün bozuk çıktığından bahsetmiştik şampanyada da durum pek farklı değil ama şampanya bozuk çıkmaktan ziyade 100 km hızla duvarlarda delik açan mantar,fırlatan bir tehlike.
Aslında ilk yapımı tesadüflere dayalıdır. Üzümden daha çok yararlanmalıyız düşüncesinde olan ademoğlu adeta meyvenin cacığını çıkartırcasına kullanmıştır.
Farketmiştir ki bu meyveyi mayalamak hem kafaları güzelleştiriyor hemde cepleri.

Evlilik yıldönümlerinde, kutlamalarda ve yılbaşında bolca tüketilen şampanya biraz afrodizyak olarak görülebilir. Hatta şampanya kadehlerinin bir kadının göğsünü dolduracak büyüklükte olması gerçeğinin bu afrodizyaklık ile ilgisi olduğu söylenmektedir.
Kadehlerin Marie-Antoinette yani potansiyel Fransa kraliçesi hanımefendinin 18. yy da verdiği göğüs ölçülerinden yapıldığı ve bu hanımefendinin ölçüyü verdiği zamanlarda bir prenses olduğu göz önüne alındığında şampanya kadehlerinin önemi bir kez daha hatırlanmaktadır.

Hatta ben kadına kadın demem göğsü şampanya kadehini doldurmayınca diyen insanlar görmek mümkündür Fransa'da.
Tabi bahsettiğimiz şampanya kadehleri şarap kadehleri ile karıştırılmasın bahsi geçen kadehler yayvan kadehlerdir.
Şampanya bulamayan insanların buradaki kadehleri şarap kadehleri olarak kullandıkları ve özdeyişte şampanya olarak geçen yerlere şarap dedikleri görülmüştür.
Resimdeki biraz küçük modeli.

Şampanya kadehlerinin hikayeleri gerçekten ilginç ve bir o kadar da çoktur. Flüte denilen ince uzun kadehlerin hikayesi ise şöyledir.

Paris 18.yy'ın sonuna gelindiğinde eğlence merkezi olmuş durumdadır. Bu eğlence merkezlerinde soyluların verdiği partilerin vazgeçilmezleri arasında yer bulan şampanya adeta su gibi tüketilmekteydi.
Şarkıcıların ayakkabılarından şampanya içmenin zorluğunu anlayan parti sakinleri daha sonraları jartiyerde taşıma kolaylığı sağlayan ince uzun, az önce bahsettiğimiz flute denilen kadehlerde içmişlerdir içkilerini. O dönemde partilerde moda haline gelmiş olan flute jartiyer de işin içine girince çok beğenilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Oysa kraliçe hanımefendi düşünmüşmüydü ki bir jartiyerin kendi göğüslerinden daha ön plana çıkacağını. Jartiyer göğüs kavgasını görünüşe göre jartiyer kazanmış durumdadır...

Şampanyada mühim olan köpüktür zira Fransa'nın Champagne bölgesinin dışındakilere köpüklü şarap denmesinin tek nedeni budur.
Adeta şampanyanın patentini alan Fransa gerçekten çok iyi bir pazarlama taktiği uygulamaktadır. Milyonlarca şişe üretilen şampanyaların her biri sanki türünün son örneğiymişçesine özenle pazarlanmaktadır.

Şampanyanın yapımında şarabın payı da büyüktür. Yüksek kalitede şarap katılmaktadır kimi şampanyaların içine. Ağızları mantarlarla kapatılan şişelerde özel bir düzenek kurulmuştur. Şişenin yarısına kadar giren mantarlar şampanyanın köpüğünü kaçırmayacak derecede olmalıdırlar.
Bir kamyon lastiğinin içindeki basınç kadar basınca karşı koyan şampanya şişeleri bir zaman sonra dayanamayıp patlayarak erken kutlamaya neden olmaktadırlar.

Şampanya asillerin içkisi dememizin sebebi adından hep saraylarda ve soyluların malikanelerinde bahsedilmesidir.
Her lüks mal kategorisine giren ürün gibi taşıma kabına bile kendisi kadar değer verilmiştir.
İşte bir şampanya kabı.


İşte bir şampanya kulesi


Hala şampanya üretiminde hangi üzümlerin kullanıldığını merak ediyorsanız hemen söyleyelim.
Şampanya üretiminde en kaliteli üzümler kullanılır. Bu üzüm çeşitleri yemek için değil adeta sadece şampanya üretmek için kullanılır. Üzümün tadını bilen insan sayısı çok azdır.
Kırmızı veya beyaz üzümden üretilir.Genelde pinot türü kullanılmaktadır.

Şampanyalık üzümler

Konu hafif.org da kaleme aldığım bir yazı olmakla birlikte aynı şekilde diğer yazılarımıda yan taraftaki"Sayın okur herhalde bunuda okursun" adlı menüden bulabilirsiniz.

2 yorum:

Cüzzamlı Melek dedi ki...

bak yaaa....

neler de biliyo:)

Kriptograf dedi ki...

yapmayın şımarıcam şimdi :)