7 Temmuz 2008

Viacom vs Youtube


Medya devi, Youtube telif davasında video erişim bilgilerini istedi. Google 12 TB veri çıkarttı. Youtube'suz Türk kullanıcılar güvende.

Bu ara bir mahkemeden bir diğerine koşan Google’ın şimdi de başı Youtube ile dertte.

Dünyanın en büyük video paylaşım sitesi Youtube geçtiğimiz aylarda, MTV, VH1, Comedy Central, Nickelodeon gibi önemli kanalları ve Paramount Pictures’ı bünyesinde bulunduran Viacom şirketi tarafından uluslararası telif haklarını çiğnediği iddiasıyla dava edilmişti.

Davayı yürüten Amerikan mahkemesinin kararına göre Google, bazı Youtube videolarının erişim bilgilerini Viacom ile paylaşmak zorunda kaldı. Google avukatları “İstediğiniz erişim bilgileri 12 terabyte’lık yer kaplıyor. Bu da yaklaşık 12 milyon kitap eder. Paket mi yapalım yoksa burada mı okuyacaksınız ?” şeklinde savunma yaptı.

Google, Viacom ile paylaşılacak olan kullanıcı bilgileri arasında kullanıcı kimliğini belli edecek bir içerik bulunmamakta olduğunu savunsa da IP adresi, kullanıcı adı gibi bilgilerin bulunması nedeniyle kişisel gizliliğin tehlikeye düştüğü konusunda tartışmalar başlamış durumda.

Türk Youtube kullanıcıların endişelenmesine gerek yok zira Youtube hala kapalı ve uzun sürede açılacağa benzemiyor. Eğer davayı Viacom kazanırsa 1 milyar dolara konacak.

Hiç yorum yok: