27 Haziran 2008

Ulusal İşletim Sistemimiz Pardus 2008 Buyrun...



Gururla bahsettiğimiz Pardus 2008 sürümünü çıkarttı işte Pardus'tan kısa kısa...
***************
Kullanıcılar, "özgür yazılım" Pardus'un son sürümünü, yazılımın resmi internet sitesi olan www.pardus.org.tr adresinden bugünden itibaren bilgisayarlarına ücretsiz olarak kurabilecek.

Pardus 2008'e eklenen "Göç Aracı" yazılımıyla kullanıcılar, aynı bilgisayarda yüklü Windows işletim sisteminin ayar, belge ve adres defterlerine kolaylıkla ulaşabilecek.

Pardus'un son versiyonunun bir başka göze çarpan özelliği ise eski sistem ayarlarına dönebilmek için sistem geri yükleme noktası oluşturma özelliğinin eklenmesi. Böylece bilgisayarına herhangi bir yazılımı yükleyen kullanıcılar, bir sorunla karşılaştıklarında bilgisayarlarının sistem ayarlarını, söz konusu yazılım yüklenmeden önceki herhangi bir tarihe geri döndürebilecekler.

"Özgür yazılım"ın üstünlükleri

"Özgür yazılım"ın kapalı kaynak kodlu yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu anlatan Tekman, bunları şöyle sıraladı: "Bunların başında güvenlik geliyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar, doğası gereği geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetleniyor. Kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesi mümkün değil. Ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıkları hızla yamanabiliyor. Linux platformunun bir diğer üstünlüğü ise bu ortamda virüs, truva atı, solucan, casus yazılım gibi tehlikelerin yok denecek kadar az olması."

Tekman, Pardus'un, 2003 yılı başında TÜBİTAK ve Başbakanlık tarafından, bir ulusal işletim sisteminin olurluğunun araştırılması ve projelendirilmesi düşüncesiyle serüvenine başladığını, 2004'te ekibin oluşturulması ile geliştirilmeye yoğunlaşıldığını dile getirdi.

2005 başlarında Pardus Çalışan CD, sonra Pardus Çalışan CD 1.1, 2005 yılı sonunda Pardus 1.0 ve 2006 yılı sonunda da Pardus 2007 sürümlerinin yayınlandığını anımsatan Tekman, böylece Pardus'un hızlı, sağlam ve emin adımlarla özgür yazılım camiasındaki kalıcı ve hak ettiği yerini aldığını ifade etti.

Tekman, Pardus 2007'nin duyurulmasından bugüne kadar internetten 250 bin kez indirildiğini, bilgisayar dergileriyle de 1 milyona yakın CD'nin ücretsiz olarak dağıtıldığını bildirdi.

Yenilikler?

Pardus projesinin en yeni ürünü olan Pardus 2008'in, bugün resmi internet sitesi www.pardus.org.tr adresinde yayınlandığını açıklayan Tekman, "İlk Pardus ürününden bu yana titizlikle izlenen tam Türkçe desteği, kolay kurulum ve kullanım, insan merkezli tasarım ilkelerine bağlı olarak geliştirilen Pardus 2008, gerek içerdiği özgür yazılımlar, gerekse Pardus teknolojileri açısından son derece zengin" diye konuştu.

Pardus 2008'in teknik özelliklerini anlatan Tekman, yeni sürüme Windows İşletim sistemindeki ayar, belge ve adres defterlerinin Pardus'a aktarımı için yeni bir program olan "Göç Aracı"nın eklendiğini bildirdi. Tekman, bu yeniliğin kullanıcılar tarafından büyük ilgi görmesinin beklendiğini ifade etti. Tekman, paket ve ayar işlemlerini kaydetme ve istenilen tarihe geri alma özelliği ile de bilgisayarına herhangi bir yazılımı yükleyen kullanıcıların, bir sorunla karşılaştıklarında bilgisayarlarının sistem ayarlarını, söz konusu yazılım yüklenmeden önceki herhangi bir tarihe geri döndürebileceklerini bildirdi.

İndirin==>Buradan

Hiç yorum yok: