17 Haziran 2008

Su Bulacağız!

NASA'nın Mars'taki uzay aracı Phoenix'in, Kızıl Gezegen'in kuzey kutbundan aldığı ilk toprak örneğinde su izine rastlayamadığını belirten bilim adamları, uzay aracının robot kolunun toprağı daha derin kazması gerektiğine inanıyorlar.

Phoenix programında görev yapan ve uzay aracının 8 adet toprak numunesi ısıtma fırınından (Thermal and Evolved-Gas Analyzer-TEGA-Termal ve Gelişkin Gaz Analizcisi) sorumlu William Boynton, son birkaç günde Mars toprağından alınan numunenin 8 fırından birinde, ilkinde 95 derece, ikincisinde 350 derece ısıtıldığını belirterek, "Ama eriyen buz bulunamadı, toprakta su izine rastlamadık" dedi.

Bilim adamları, ilk denemede henüz su izine rastlanmasa da uzay aracının, Mars yüzeyine çok yakın olduğuna inanılan buzu ortaya çıkarmak için doğru yerde olduğuna inanıyorlar.

Phoenix'in yaklaşık 2,5 metre uzunluğundaki robot kolu Dodo-Gildolocks denilen bölgede toprağı sadece 5 ila 8 cm derinlikte kazdı. Mars programının sorumluları, buz katmanının büyük olasılıkla biraz daha aşağıda olduğuna ve robot kolun toprağı daha derin kazması gerektiğine inanıyorlar.

Uzay aracının robot kolundan sorumlu baş bilimci Rey Arvidson, Phoenix'in çok köşeli bir arazi şeklinin üzerinde bulunduğunu düşündüklerini belirterek, derin olmayan çukurlarla çevrili küçük tepeciklerden oluşan çok köşeli arazi şekillerinin Dünya'nın Kuzey Kutbu'nda görüldüğünü ve buna yüzey altı buzun neden olduğunu kaydetti.

Arvidson, "Mars'ta belki de bu bir buzdağının ipucu olabilir" diyerek, Kızıl Gezegen'de su bulma umutlarını dile getirdi.

Phoenix'in TEGA fırınlarının 1800 dereceye dek ısıtabilecek şekilde tasarlandığını, çünkü değişik elementlerin değişik ısılarda yandıklarını belirten bilim adamları, gelecek haftalarda yapılacak testlerin, suyun bizzat kendisi bulunamasa da minerallerle iç içe suyun ortaya çıkarılmasına yardımcı olmasının beklendiğini belirtiyorlar.

Hiç yorum yok: