16 Haziran 2008

Korsana Serbest

Bir oyuncunun oyunun keyfine sonuna kadar varması için gerekli olan modchip'lerin üretimi ve satışı legal bulundu.

Bir oyuncunun oyun konsolunu satın aldıktan sonra en büyük problemi oyun satın almadır. Özellikle ülkemiz sözkonusu olduğunda satılan legal oyun kopyalarının ateş pahası olduğu gerçeği göz önünde bulundurulursa, kopya oyunların, yani korsanın, neden bu kadar ilgi gördüğü apaçık ortaya çıkıyor.

Legal olmayan yollarla kopyalanmış oyunlar ise fabrikadan çıktığı şekilde duran oyun konsollarında bulunan "telif koruyucu" sistemler yüzünden çalıştırılamıyor.

Ancak "modchip" denilen bir kısım üçüncü parti donanımların oyun konsollarına takılması suretiyle bu küçük "engel" kırılabilmekte ve korsan oyun kullanıcı sahip olduğu oyun konsolunda dilediği oyunun korsanını oynayabiliyor.

Bu durumdan rahatsız olan oyun konsolu firmaların bu tür çiplerin satışını engellemek için verdiği mücadeleye İngiliz hükümetinden önemli bir darbe geldi.

İngiliz hükümetinin binlerce Modchip üretip satan Neil Higgs aleyhine açılan davada Higgs lehine verdiği karar, modchip üreticilerini sevindirecek gibi görünüyor.

Modchiplerin üretiminin ve satışının korsan oyun üretimi ya da dağıtımı ile alakası olmadığını, satılan ürünlerin kullanım amaçlarının tamamen kullanıcıyla ilgili olduğunu belirten İngiliz yargıçlar, bu tür donanımların üretimi ve satışının tamamen yasal olduğunu savunuyor.

Modchip üretimi ve satışı sürecinde herhangi bir telif hakkının çalınmadığını belirten yargıçlar, oyun üreticilerinin modchip üreticileri ile değil, internet ile ilgilenmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Hiç yorum yok: