31 Mayıs 2008

Ulaştırma Bakanı Yıldırım:Riske Girmiyoruz!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ''Bu şartlar altında da uydu normalde fırlatılır ama milyonda bir ihtimal de olsa da riske atamayız'' dedi.

Bakan Binali Yıldırım, beklenmedik gelişme olması durumunda devreye girmesi gereken yedek yazılımda arıza çıkması nedeniyle TÜRKSAT 3A uydusunun uzaya fırlatılmasının ertelendiğini bildirdi.

Yıldırım, Fransız Guyanası'da gazetecilerle yaptığı sohbette, TÜRKSAT 3A uydusunun fırlatılmasının ertelenmesine ilişkin olarak, şunları söyledi:

"Fırlatıcı roket üzerinde katı ve sıvı yakıt tankları var. Roket ateşlenip fırlatma işlemi başladıktan sonra önce katı, sonra sıvı yakıt tankları ayrılıyor. Bu işlemden sonra da önce İngilizlerin uydusu Skynet 5C, sonra TÜRKSAT 3A ayrılıyor.

Bunların hepsi 30 dakika içerisinde olan işlemler. Tüm bu işleri yaparken beklenmedik gelişme olursa devreye girmesi gereken yedek yazılımda arıza çıkmış. Şimdi onu kontrol ediyorlar. Bu şartlar altında da uydu normalde fırlatılır ama milyonda bir ihtimal de olsa da riske atamayız."

200 yeni TV kanalı

TÜRKSAT 3A'nın TÜRKSAT 1C'nin yükünü alacağını, kapasitesinin TÜRKSAT 1C'nin yaklaşık 2 katı olduğunu anlatan Yıldırım, "Bir televizyon kanalı için 6 megahertz ayrılırsa, TÜRKSAT 3A üzerinden en az 200 televizyon kanalı hayatımıza girebilir. Bu 3 megahertz olursa TÜRKSAT 3A üzerinden daha fazla sayıda kanal yayın yapabilir" diye konuştu.

TÜRKSAT 3A'nın hizmete girmesiyle birlikte televizyon kanalları ile yapılan sözleşmelerin yeniden gözden geçirileceğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bizden frekans kiralayıp başkalarına kullandırıyorlar. Kirli yayın oluyor. Artık frekansları devredemeyecekler. Yayın yapmak isteyen TÜRKSAT'tan kiralayacak. Onun için TÜRKSAT İstanbul'dan sonra Ankara'ya da up-link kuracak."

Yerli uydu 2015'te

TÜRKSAT 5A uydusunu "yerli" imkanlarla yapmayı hedeflediklerini dile getiren Yıldırım, TÜRKSAT 5A'nın Türkiye'de yapıldıktan sonra Fransız Guyanası'nda fırlatılmasının söz konusu olduğunu ifade etti.

TÜRKSAT 5A projesinde TAİ ile TÜRKSAT'ın birlikte çalışacağını anlatan Yıldırım, "TAİ tesislerinde ilk milli uydumuz için uydu tasarım merkezi kurulacak. TÜRKSAT 3A'nın üretim aşamasında çalışan mühendislerimiz bu projede de yer alacak. Buna beyin teri diyoruz. TÜRKSAT 5A'yı 2015'te fırlatmayı planlıyoruz" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk Uzay Kurumu'nu kurulması için kanun taslağının hazırlandığını belirterek, kanunun bu yasama dönemine yetişmeyeceğini söyledi.

Ulaştırma bakanlığını toplu ulaşımdan sorumlu bir bakanlık olarak düşlerdim gözümde meğer toplu topsuz her yere ulaşıma bakan bir bakanlıkmış.Kurum olarak hepsine çaycısından kat görevlisine başarılar dilerim...

Hiç yorum yok: