27 Nisan 2008

Dinozor ve Tavuk!

Çok iri cüsseli, iki ayak üzerinde yürüyen, kertenkele kalçalı, ön ayakları pençeye benzeyen etobur dinozor Tyrannosaurus'un bugünkü kuşların atası olduğu kesinleşti.

Harvard Üniversitesi'nden Chris Organ ve ekibi, 2003'te ABD'nin Montana eyaletinin doğusundaki Hell Creek bölgesinde yapılan kazılarda bulunan, 68 milyon yıllık Tyrannosaurus'un kemik dokusundan elde edilen proteinleri 21 modern kuş türününkiyle kıyasladı.

Moleküler incelemeler, bu dinozor türünün tavuk ve devekuşu ile doğrudan akrabalığı olduğunu gösterdi.

Soyu tükenmiş, iri ve kısa öğütücü dişlere sahip memeli mastadonun kemik kalıntıları üzerinde yapılan benzer moleküler incelemelerse bu dinozorun günümüzdeki fillerle yakın akrabalığı bulunduğunu ortaya koydu.

Organ, araştırmanın, bazı iskeletlerin anatomik yapısının incelenmesine dayalı araştırmaların ardından ortaya atılan tezleri doğruladığını ve modern kuşlar ile uçmayan bir dinozor arasındaki moleküler bağı gösteren ilk kanıt olduğunu belirtti. Şimdiye dek yapılan araştırmalar uçmayan dinozorlar ve kuşlar arasında sadece anatomik benzerliklerin bulunduğunu gösteriyordu.

Araştırma Science dergisinde yayımlandı.

Dinozor tavuk benzerliği

Geçen sene Amerikalı araştırmacılar, Tyrannosaurus rex (T.rex) fosillerinde bugüne kadar kalmayı başaran organik molekülleri, günümüzün yaşayan hayvanlarınkilerle karşılaştırarak, bunların tavuk proteininin benzeri olduğunu tespit etmişti.

Bilimadamları, dinozor kemiğinde protein keşfini, organik bir materyalin bu kadar uzun süre yaşamayı başarmasından ötürü sürpriz olarak nitelendirmişti. Şimdiye dek fosilleşme teorisine göre, organik dokuların bu kadar uzun süre yaşayamayacağı düşünülüyordu.

Hiç yorum yok: