8 Mart 2008

USB Çılgınlığı!

Elektriksiz yaşayamayacağımız şu dönemlerde gerçekten her icat ve ürün elektrik enerjisi ile çalışabilir hale getiriliyor. Sebebi şuan için bir diğer sınırlı kaynaktan (Su) elde edilebilir ve ucuz olması. Bunun sonunun ne olacağı ortada fakat gözlerimizi yumup görmemezlikten geliyoruz.

Gelelim Usb (Universal Serial Bus) diye anılan oluşuma. Bu oluşum aklınıza gelebilecek her türlü elektrikli aleti bir bilgisayar yardımı ile çalıştırabileceğiniz duruma getiriyor. İlk başlarda bilgisayar sistemlerinde bağlantı kolaylığı sağlayan sistem daha sonraları saç kurutma makinelerinden tutun da narenciye sıkacağına kadar her türlü alete uyarlanmıştır. Her geçen gün hayal gücü geniş insanların bir yenisini daha ekledikleri bu aletlere bu kadar bağlanmak ne kadar doğru tartışılır.
Usb ile çalışan aletler yapılırken kullanacak insanın mutlaka bilgisayarı vardır diye inanılarak yapıldığı kesin. Bilimin de başka türlü gelişemeyeceği ortada. Herkes de bilgisayar veya bu Usb yi kullanacak bir sistem yok o zaman Usb ye bu kadar yüklenmeye gerek yok diye bir düşünce yanlış olurdu tabi.
Bilgisayar ile birlikte başlayan Usb çılgınlığı sonsuza dek sürmeyecektir, şu sıralar ileri teknoloji ürünleri yapılmış ve kablo nedir bilmeden çalışıyorlar. Fakat hem ucuz olması bakımından hem de her ürüne uygulanabilir olmasından dolayı bir 40 yıl daha ömür biçilebilir.
USB den ilham alınarak yapılan o kadar çok ilginç icat var ki saymak gerçekten zor. Diş fırçaları, elektrikli battaniyeler, arabalar, piller, elektrik süpürgeleri, çamaşır makineleri ve tişörtlerde bile USB görmekteyiz.
Tabiî ki başta da belirttiğim gibi USB sadece elektrik enerjisi tükenene kadar var olacak bir icat.
Peki, sınırlı bir kaynağa bağlı çalışan sistemleri bu kadar çok hayatın içine sokmak biraz risk almak olmuyor mu?

Hiç yorum yok: