Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Ülkemizin nükleer enerji ile buluşmasındaki önemli randevulardan birinin daha adımlarını yakında gerçekleştirmiş olacağız'' dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde, 1979 yılında kurulmuş olan "TRIGA MARK-II" eğitim ve araştırma reaktörünün yeniden işletime alınması ve İTÜ Enerji Enstitüsü'nün yeni nükleer araştırma laboratuvarlarının açılışı, Bakan Güler'in de katıldığı törenle yapıldı.
Güler, törende yaptığı konuşmada, bu reaktörün nükleer teknolojisinin altyapısının oluşmasında önemli bir kilometre taşı olacağını söyledi.
Enerji konusunun günümüzde normal konseptinin dışına çıkarak, dış politika ve güvenliğin temel unsurlarından biri haline geldiğine işaret eden Güler, olayın ulusal, dışa bağımlılık, dış politika, enerji diplomasisi konusunda son derece önem taşıdığını ve bütün bir bütün olarak ele alınması gerektiğini kaydetti.
Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Yunanistan hattı gibi konularla Karadeniz ve Ege'de yapılan petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında çok önemli mesafeler alındığını anlatarak, aynı zamana enerjiyi gündelik hayatta "kolay algılanabilir hale getirmek" için uğraştıklarını bildirdi.
Özellikle yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusuna büyük önem verdiklerini ve burada yerli kaynaklara ağırlık veren bir modeli önlerine aldıklarını dile getiren Güler, nükleer teknolojiye de özel önem verdiklerini belirtti.
Güler, "Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, kendi hızlandırıcısının 2 ay içinde temelini atarak gerçekleştirecek. Bu çok önemli. Çekmece'deki reaktörün kapasitesini 10 megavata çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.
Nükleer enerji konusunda teknik ve bilimsel altyapıyı düzenli bir şekilde gerçekleştirdiklerini ifade eden Güler, nükleer enerji ile ilgili 9 kriterin yayınlandığını söyledi.
Bununla ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlandığını, şartnamenin hazır olduğunu anlatan Güler, Cumartesi günü TETAŞ'ın yönetim kurulunda şartnamenin görüşüp kararlaştırılacağını kaydetti.
Kurulacak nükleer reaktörüne kapasitesinin artı eksi yüzde 25'lik şarta göre 3-5 bin megavat olacağını belirten Güler, "Dolayısıyla ülkemizin nükleer enerji ile buluşmasındaki önemli randevulardan birinin daha adımlarını yakında gerçekleştirmiş olacağız" dedi.
Yenilebilir enerji konusunda da rüzgar haritalarını çıkardıklarını, çok büyük bir potansiyel olduğunu gördüklerini belirten Güler, rüzgar türbinlerinin dönmeye başladığını, göreve geldiklerinde 17 olan sayının 200 Megavata yükseldiğini, bu rakamın sene sonunda 400 Megavat, 3 yıl içinde de 4 bin Megavatı geçmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder