6 Mart 2008

Bilimkent!

Beyin göçlerini önlemek amacı ile yürütülen bir çalışma fikir olarak güzel duruyor ama uygulamanın önem taşıdığı günümüz Türkiye'sinde ne derece başarılı bir proje olacak merak ediyorum doğrusu.

Hükümet, Türkiye'nin 16 büyükşehrinde “bilimkentler” kurmak için düğmeye bastı. TÜBİTAK'tan sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, ilk bilimkentinin 2008 yılında kurulması için çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti.

Aydın, teknoloji kentlerine benzer şekilde kurulacak bilimkentlerinin, 5 yaşındaki çocuk ile 65 yaşındaki vatandaşa hitap edecek şekilde kurulacağını söyledi. Amaçlarının herkese bilim sevgisini aşılamak olduğunu belirten Aydın, bilimkentlerinin büyükşehir belediyeleri, sanayi odaları ve işadamlarının ortak katkısıyla oluşturulacağını ifade etti.(Kanımca müze tarzı birşey olacak çünkü bu ilgi bu şekilde değil okullarda aşılanmaya başlanmalı.Okullarda bilim dersi veya güncel dersi konmalı,zorunlu Din Kültürü'ünden daha mühim bir ders olur kanımca)

Yurtdışındki bilimadamlarını Türkiye'ye getirmek içinde çalışma yaptıklarını belirten Aydın, ABD'de yaşayan 40 civarında bilimadamıyla toplantı yaptığını ve dönüş konusunda bilgi alış verişinde bulunduğunu söyledi.Dönecek misiniz dönmeyecek misiniz sorusunu biraz geç sorduk eğer zamanında düzgün adımlar atabilseydi bu soruyu sormazdık.

“Bilimadamlarımızın gelmesini teşvik edecek imkanları bizim bulmamız gerekiyor" diyen Aydın, “Yurtdışında yaşayan bilimadamlarımızın önemli bir kısmı para yüzünden orada yaşamıyor. Yurtdışında buldukları çalışma imkanlarını burada bulamamaktan yakınıyorlar" bilgisini verdi.Sonunda bunun farkına varan devlet adamlarımız sanırım birşeyler yapacaklar ama ben açıkçası umutlu değilim,dediğim gibi müze gibi olacak gelen geçen camdan bakacak vay be deyip geçecek.

TÜBİTAK'ın bu olumsuzlukları gidermek için çalışma başlattığını söyleyen Aydın şöyle konuştu: "Şu anda tersine beyin göçü aslında başladı. Yurtdışında kariyer sahibi 3-4 bilimadamımız Türkiye'ye döndü. Ama, bunlar yeterli değil. Boşluklarımız, eksikliklerimiz nerede, neler yaparsak bu değerlerimizi geri getiririz, bu soruların yanıtlarını arıyoruz."
Gerçekten ufak bir kıvılcım olabilir ama bence mühim olan eğitimde işlenmesi konunun.Tabi bana kalırsa daha neler işlenmeli eğitimde orasına girersek çıkamayız.
Ne ise,bir sabah uyandığınızda evinizin yan tarafında bir kent görürseniz ve içinde bir çok beyin varsa bilin ki orası bilimkent ve o beyinlerde bir zamanlar parasızlıktan ve yeterli ilgiyi göremediklerinden dolayı yurt dışında kendilerini ispatlamış adamlardırlar.
İyi günler...

Hiç yorum yok: