8 Şubat 2008

Kağıt Uçaklar

Yenilikçi fikirlerin önderi Japon bilimadamları, geleceğin uzay mekiklerinin tasarımına katkıda bulunmak amacıyla uzaydan Dünya'ya kağıt uçak gönderecekler.

Kağıt uçakları, Dünya'ya dönüp dönemeyeceklerini görmek için Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) fırlatacak Tokyo Üniversitesi'nden araştırmacılar, şimdiden 8 cm uzunluğunda ve 30 gr ağırlığında küçük origami uçakları ısı ve rüzgar tünellerinde test etmeye başladılar.

Özel bir tür kağıttan yapılan ve 300 dereceye yakın sıcaklık ile sesin 7 katı rüzgar hızına dayanabilen kağıt uçakların, uzay mekiklerinden çok daha hafif olmaları sayesinde atmosfere girerken uzay araçlarının karşılaştığı sürtünme etkisinden kurtulabilecekleri varsayılıyor.

"Kağıt uçaklar o kadar hafif ki, eğer hava inceyse iyice yavaşlıyor ve aşamalı olarak alçalabiliyorlar" diyen Havacılık ve Uzay Mühendisliği Profesörü Shinji Suzuki, bu araştırmalarının geleceğin uzay araçlarının tasarımında kendilerine yeni ipuçları sağlayabileceğini belirtti.

Bu teknolojinin insansız uzay araçları için de kullanılabileceğini söyleyen Suzuki, ISS'ten atılacak 100 kadar kağıt uçağın Dünya'ya dönüşlerinin birkaç ay sürebileceğini tahmin ettiklerini ve nereye ineceklerini kestirmenin olanaksız olduğunu da sözlerine ekledi.

Prof Suzuki, bu deneylerini şişe içinde mesaj göndermeye benzeterek, "Bu uçakları birileri bulursa harika olur. Üzerlerine birkaç dilde (eğer bulursanız bizimle temasa geçin) diye yazmayı düşünüyoruz" dedi.

Kağıt uçak deneyinin bu yıl sonunda ISS'e gönderilecek Japon astronot ile yapılması planlanıyor .

En azından Türkçe'nin yazılmayacağını belirtmeleri fena olmamış.Yani bu uçaklar tutun ki Türkiye'ye düştü ve arkadaşımızında tek bildiği dil şive ile bir Türkçe.Bu bilimsel deneyi uçağı ısınmak için sobaya atan bir adam mı katletmiş olacak şimdi yani.Ne diyelim hayırlısı...

Hiç yorum yok: