1 Ocak 2008

400 yıllık ham incir

Ham incirleri daha önce yeme gafletinde bulunanların ağızlarında oluşan yaraları hatırlamaları dileklerimle...

Assos Antik Kenti'nde bu yıl yapılan kazılarda, bir lahitte, o dönemde ''ölüye son yemek olarak'' sunulan ve bozulmadan günümüze kadar ulaşan 2 bin 400 yıllık incirler bulundu.

Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Efes Pilsen tarafından desteklenen Assos kazı çalışmalarında pek çok yerli ve yabancı bilimadamı ile öğrencinin görev aldığını söyledi.

Doç. Dr. Aslan, kazıya katılanlarla Ayazma Kilisesi, Batı Nekropolü, Kuzey Stoası ve yazıtlar konusunda kazı ve araştırma çalışmaları yürüttüklerini bildirdi.

Kilisedeki araştırmalarda, iç mekanda çok sayıda mezar yazıtları ile mozaik zemine ait parçalar ortaya çıkarıldığını belirten Doç. Dr. Aslan, Nekropol'deki kazılarda M.Ö. 6'ncı yüzyıla ait çocuk mezarlarında 2-4 yaşlarındaki çocukların iskeletlerinin büyük çömlekler içine yerleştirildiğinin belirlendiğini kaydetti.

Çocuk mezarlarında fibula ve minyatür vazolar ile çok sayıda aşık kemiği ele geçtiğini anlatan Doç.Dr. Aslan, "Bu alanda yetişkinlerince setlerinin yakılıp, küçük çömleklere konulduğu gözlendi" dedi.

Doç. Dr. Aslan, lahitlerin birinde günümüzden yaklaşık 2 bin 400 yıl öncesinde "ölüye son yemek olarak" sunulan incirler bulunduğunu kaydetti.

Aslan, "Bu incirler mezarlara büyük bir olasılıkla ham olarak konduğu için günümüze kadar ulaşmış" dedi.

Nurettin Aslan, lahitlerde yanmış zeytin çekirdeklerinin de bulunduğunu anlattı.

Hiç yorum yok: