30 Aralık 2007

vidâ volcân fondo (Volkanik dağların diplerinde ki yaşam)

Kıyamet kopmak üzere ama, Cava Adası'nın Kinarejo köyünden 60 yaşındaki Udi yerinden kıpırdamıyor. Üstelik, Merapi Yanardağı'nın içten içe kızışan zirvesi, Kinarejo'dan sadece 4,5 kilometre uzaklıkta. Üstelik, zehirli gaz bulutları ve sismografların titrek çizgileri, her an gelebilecek bir patlamanın habercisi. Üstelik, hükümetin tahliye emri var. "Burada kendimi güvende hissediyorum," diyor Udi. "Kapı Koruyucusu gitmezse ben de gitmem."
Merapi doğuştan katil. Ormanlar ve tarlalara hemen hemen 3000 metre yukarılardan bakan zirvesiyle dünyanın en aktif ve tehlikeli yanardağları arasında. Adı, "ateş dağı" anlamına geliyor. 1930'daki patlamada 1300'ün üzerinde insanı öldürdü; daha az tehlikeli dönemlerinde dahi zirvesinin üzerinde gözdağı veren gaz bulutları geziniyor. Gümbürdemesi Mayıs 2006'da iyice artınca binlerce kişi, gönülsüzce de olsa, verimli yamaçları terk etti ve daha alçak ve güvenli yerlerdeki geçici kamplara yerleşti. Maymunlar dahi sürüler halinde aşağılara indi.
Ama Udi ve köylüleri yerlerinden kıpırdamadı. Onlar, göz kamaştırıcı takma dişlere sahip, mentollü sigara meraklısı seksenlik Mbah Marijan'ın, Merapi'nin Kapı Koruyucusu'nun işaretlerini takip ediyor. Marijan, Endonezya'da -aslına bakılırsa dünyanın herhangi bir yerinde- görülebilecek en tuhaf işlerden birine sahip. Omuzlarında, Udi gibi köylülerin ve ayrıca, 32 kilometre güneyde yer alan Yogyakarta kentinin 500.000 kişilik nüfusunun kaderini taşıyor. Merapi'nin zirvesinde yaşadığına inanılan dev canavarı sakinleştirecek olan ritüelleri yerine getirmek onun görevi. Ama bu kez ritüeller yeterli olmamış gibi. Uyarılar gitgide daha acil bir hal alıyor. Volkanbilimciler, üst düzey askerler, hatta Endonezya başkan yardımcısı dahi tahliye için Marijan'a yalvarıyor. O ise hiç düşünmeksizin reddediyor. "Benimle konuşmaya gelmek sizin göreviniz," diyor polise. "Benim görevim de burada kalmak."
Marijan'ın bu yaklaşımı nerede olsa intihar girişimi olarak algılanır. Ama hiperaktif Ateş Çemberi'nin batı ucuna uzanan, 17.500 adanın şekillendirdiği bir takımadadan oluşan Endonezya'da öyle değil. Büyük Okyanus çevresinde 40.000 kilometreyi aşkın bir alanda birbirleriyle çarpışan tektonik plaka ağlarının buluşma noktasındaki Ateş Çemberi, jeofiziksel şiddetle dolu bir bölge. Coğrafya, Endonezya'ya pek iyi davranmamış: Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çok kişi bu kadar çok sayıda aktif yanardağ yakınında oturmuyor. Bir sayıma göre bu aktif yanardağların sayısı 129. Yalnızca Cava'da 120 milyon insan, 30'u aşkın yanardağın gölgesinde yaşıyor. Ve bu yakınlık, son 500 yıl içinde 140.000'den fazla insanın ölümüne neden oldu...


Hikayenin ve olayların cazibesine kapılıp bir parçası olası geliyor insanın yanası geliyor püsküren lavla birlikte boyut değiştiresi geliyor plazma olası geliyor...

Hiç yorum yok: