Farelerde, yenen gıdadan alınan enerjiyi yağ şeklinde depolamak yerine, ısı olarak dışarıya bırakan protein belirlendi.
Amerikalı bilimadamları, kaslarında bu proteini daha çok üreten farelerin, aynı miktarda gıda alan diğer farelere göre daha zayıf kaldığını, daha fazla yaşadığını ve yaşlanmaya bağlı hastalıklara daha az yakalandıklarını belirlediler.
Missouri'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Clay Semenkovich'in çalışması, "Cell Metabolism" adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Dr. Clay Semenkovich, bu tür farelerin diğerlerinden ortalama 3 ay fazla yaşadığını, bunun insan ömründe 6-7 yıla karşılık geldiğini belirtti.
Söz konusu farelerin daha uzun yaşamalarının nedeninin, yaşlanmaya bağlı hastalıklara daha az yakalanmaları olabileceğini belirten Semenkovich, bu farelerde damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve lenf kanserine daha az rastlandığını ifade etti.
Enerjiyi yağ olarak depolamayan farelerdeki bu proteinin insanda da bulunduğunu belirten Dr. Semenkovich, proteinin genetik çeşitliliğe göre farklılıklar gösterdiğini ve bu farklılıkların, daha fazla kilo alıp almama üzerinde etkili olduğunu ifade etti.
Dr. Semenkovich, bu keşif sayesinde metabolizmanın hızlandırılmasının ve bazı hastalıklara karşı farklı tedavi yöntemlerinin mümkün olabileceğini kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder