8 Aralık 2007

Doktorlar! Şempanzeler!

Afrika'nın doğusundaki Uganda'nın tropik ormanlarında bitkilerle kendilerini ''ustalıkla'' tedavi eden bir grup şempanze, bilim adamlarına yeni ilaçlar bulma konusunda rehber oldu.

Aylardır bu şempanzeleri inceleyen bilim adamlarından Fransız veteriner Sabrina Krief, ilk kez insanlar için ilaç bulma amacıyla şempanzelerin gözlenmesinin bilimsel çerçevede yapıldığını belirtti.

Krief, Kibale bölgesinde, 50 kadar şempanzeyi izledi, hasta şempanzenin belirlenmesinin ardından bu hayvanın beslenme şeklini not etti ve idrar örneklerini tahlil etti.

Örneğin Krief bağırsak rahatsızlığı olan Yogi adını verdikleri bir şempanzenin "Aneilema aequinoctiale" adlı bitkinin yapraklarını yediğini, daha sonra tedavisine parazitleri öldürdüğü bilinen "Albiziagrandibracteata" bitkisinin yapraklarıyla devam ettiğini gördü.

Makoku adlı ateşli ve halsiz başka bir şempanzeninse gün boyu hemen hemen sadece sıtmaya karşı etkili olduğu belirlenen "Trichiliarubescens" bitkisinin yapraklarını yediği gözlendi.

Ugandalı ve Fransız bilim adamları bu araştırmayla şempanzelerin davranışlarını daha iyi anlamayı ve bunları yeni ilaçlara ışık tutan rehberler gibi kullanmayı amaçlıyor. (Fotoğraf http://savoirs.essonne.fr/ sitesinden alınmıştır.)

Hiç yorum yok: