4 Kasım 2007

Mercanlar Kurtulacak mı?

Karayipler'de suyosunlarının tehdidi altındaki mercanlar bölgede papağan balığı ve bazı denizkestanesi popülasyonunun artmasıyla kurtulabilecek.

İngiliz Nature dergisinde yayımlanan bir araştırma, Karayipler'dekimercan alanlarının 20 yıldan fazla süredir Allen (1980) ve Gilbert (1988) kasırgaları ve suyosunlarını yiyen Diadema antillarum türü denizkestanelerinin toplu ölümü nedeniyle zarar gördüklerini ortaya koydu.

Araştırma, denizkestaneleri ve papağan balıklarının, mercan kayalarınıLobophora ve Dictyota türü suyosunlarından kurtararak, resiflerin yeniden çoğalmasını sağlayabileceğini gösterdi.

İngiltere'nin Exeter Üniversitesi'nden Peter Mumby ve ekibinin verdiğiörneğe göre, papağan balıklarının avlanmaması bir resifin yaklaşık yüzde 40'ının devamını sağlayabilir, bu balıkların fazla avlanmasıysa temizlenmiş mercan kaylıklarının oranını yüzde 5'e indirebilir.

1979'da, 36 yıldır hiçbir kasırganın vurmadığı Jameyka'da mercanların resiflerin yüzde 75'ini oluşturduğunu hatırlatan bilimadamları,1980'deki Allen kasırgası nedeniyle bu oranın yüzde 38'e indiğini vurguladı.

Denizkestaneleri sayesinde mercanların durumunun düzelmesiyle bu oranın
yüzde 44'e çıktığını belirten bilimadamları, denizkestanelerinin 1983'de yok olması ve papağan balıklarının fazla avlanması nedeniyle suyosunlarının arttığına, 1993'te mercanlı resif alanlarının oranının yüzde 5'e indiğine dikkat çekti.

Hiç yorum yok: