17 Kasım 2007

Büyük İddia

İddia konusunun ne olduğuna geçmeden önce mevzuyla doğrudan bağlantılı önemli bir iki not aktaralım.

Kim derdi ki gün gelecek, vatandaşları daha uzun yaşamaya başladı diye devletler büyük sıkıntı çekecek. İnsan ömrünün uzaması gelişmiş ülkelerin başına dert olacak.

Uzun yaşam demek, emeklilik sonrası daha uzun yıllar emekli maaşı almak demek. Mesela Fransa’da ortalama ömür kadınlarda 83, erkeklerde 75, ortalamada 79’a dayandı. Birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi Fransa’da sosyal güvenlik kurumları batma riski altında. Emeklilik yaşı tehir edilmezse bu açmazdan kurtulmak imkânsız gibi... Fakat seçilmiş iktidarlar tarafından böyle bir karar olmak hiçte kolay değil.

Biliyorsunuz Fransa son günlerde büyük grev dalgalarıyla sarsılıyor. Nedeni ortada. Fransa’da hükümet, ulaşım ve enerji sektöründe çalışanların daha önce kendilerine tanınan erken emeklilik sistemini değiştirmek ve daha fazla prim yatırmaları yönünde çalışma başlattı. Sektör çalışanları ayaklandı. Fransa'da 1995'te yaşanan üç haftalık grev, dönemin başbakanı Alain Juppe'nin istifasına yol açmıştı.

Fransa’da Hükümet, vatandaşlarını daha geç emekli ederek ülkenin geleceğini kurtarmakla, ben iktidarımı sürdüreyim de, varsın ülkenin geleceği kararsın seçeneklerinden birini seçmek zorunda kaldı. Hükümet kendi durumunu riske sokma pahasına ülkenin geleceğini seçti ve geri adım atmayacağını açıkladı. (Bu arada şunu da hatırlatalım. Demirel 1991 seçimlerini erken emeklilik vaat ederek kazandı. O günden sonra sosyal güvenlik kurumları çöktü. Emeklilerin aldığı maaş da ortada. Aradaki farkı ve takdiri sizlere bırakıyorum.)

Yazının başında ne demiştik. İnsan ömrünün uzaması ülkelerin başına büyük sorun açtı. Üstelik İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nde düzenlenen "uzun yaşam" konferansında bir araya gelen uzmanlar, insan ömrünün uzamakla kalmadığını, uzama hızının da süratle arttığını söylüyorlar. Yani gidişat gelecekte daha da vahim boyutlara ulaşabilecek düzeyde. Devletlerin vatandaşlarının uzun yaşamasına sevinemeyecek duruma gelmesi ne garip değil mi? Ama gerçek bu.

Büyük iddia…

İşte bu konudaki tartışmalar sürüp giderken, iki bilim adamı tam 500 Milyon dolarlık iddiaya girdi.

Laf olsun torba dolsun cinsinden bir iddia değil bu. İddialarını noter huzurunda belgelendirdiler ve bir sözleşme haline getirdiler.

İddianın konusu ise tüm insanları yakından ilgilendiriyor; GELECEKTE İNSANLAR NE KADAR YAŞAYACAKLAR?

İddiaya giren isimler alanlarında dünyanın saygın bilim adamları.

—Neden yaşlanıyoruz?’ kitabının yazarı Idoha Üniversitesi'nden Profesör Steven Austed ile,

—Ölümsüzlük Araştırması’ kitabının yazarı Illinois Üniversitesi Profesörlerinden S.Jay Olshansky.

Üzgünüz ama şu an hayatta olanların hiçbiri bu iddiayı kimin kazanacağını büyük ihtimalle öğrenemeyecek. Çünkü iddia 1 Ocak 2150 yılında sonuçlanacak. Yani 142 yıl 1 ay 15 gün sonra. Bugün doğanlar bile, iddia sonuçlandığında 142 yaşında olacaklar.

İddianın konusu ise şu; Prof. Austed, 2150 yılına gelindiğinde 150 yaşında insana rastlanacağını ileri sürerken, Profesör Olshansky, insan ömrünün üst sınırının en fazla 130 olacağını iddia ediyor.

İki bilim adamı kendilerinden o kadar eminler ki, 500 Milyon dolarlık iddia için hiç tereddüt etmeden sözleşme imzaladılar. Sözleşme gereğince önce 1 Ocak 2001’de bir banka hesabı açıldı. Yaşarken kendileri, öldükten sonra da varisleri tarafından her ay 150'şer dolar yatırılması kararlaştırıldı. 7. yılını doldurmak üzere olan büyük iddiada bugüne kadar paralar eksiksiz yatırıldı.

1 Ocak 2150 tarihine gelindiğinde, Amerikan Gelişen Bilimler Akademisi'nden 3 bilim adamı, dünyanın en uzun yaşayan insanını resmi belgelerle kanıtlayacak ve bahsi kazanan bilim adamının mirasçılarına hesapta toplanan 500 milyon dolar teslim edilecek. O tarihte bahsi kazanan bilim adamının yasal mirasçılarının bulunamaması halinde, biriken para üniversitelere bağışlanacak.

Bu arada uzun yaşayarak yarışmanın sonucunu görmek isteyenler için birkaç tüyo verelim (!). Amerikan Michigan Üniversitesi'nden Richard Miller, sadece kalori tüketimini azaltarak ömrün yüzde 40 uzatabileceğini tespit etmiş. Cambridge Üniversitesi'nden Aubrey de Grey, 30–40 yıl içerisinde doğal yollardan ölümün yenileceğini, yaşlılığın da unutulacağını savunuyor. Bilim adamları üst sınır olarak 120 yaşın yakında aşılacağını ve 150 yıl yaşamanın hayal olmadığını savunuyorlar.

Böyle giderse, gençler denilince akla herhalde 50’li yaşlar gelecek. 75-100’lü yaşlar orta yaş, 100’ün üzeri ihtiyarlık dönemi sayılacak.

Ne dersiniz? 2150 yılına geldiğinde en uzun ömürlü insan kaç yaşında olur acaba? Sizce iddiayı kim kazanır?

Osman Özsoy...

Hiç yorum yok: