13 Kasım 2007

Ayıların Soyları Tükeniyor Mu?

Dünyadaki sekiz ayı türünden altısının soyu tükenme tehlikesi içinde bulunuyor.

Dünya Koruma Birliği, 'güneş ayısı'nın da soyları tükenme tehlikesi içindeki türlerin yer aldığı 'Kırmızı Liste'ye dahil edildiğini açıkladı.

Güneş ayısının soyunu tehlikeye sokan unsurlardan birinin, Çin'de avcılar tarafından, hastalıkların tedavisinde kullanılan safra için öldürülmesi olduğu belirtildi.

Birliğin güneş ayısı uzmanı Ron Steinmetz, güneş ayılarının nüfusunun son 30 yılda yüzde 30 oranında azaldığını tahmin ettiklerini söyledi.

Dünya Koruma Birliği uzmanlaarından Simon Stuart da, "Sayıları artan siyah Amerikan ayısı dışında, tüm ayı türleri için durum kötüye gidiyor" dedi.

Siyah Amerikan ayısının yanı sıra Kırmızı Liste'nin dışında kalan diğer ayı türünün, Avrupa'dan Alaska'ya kadar birçok yerde yaşayan boz ayı olduğu bildirildi.

Uzmanlar, pandaların da koruma çabalarına karşın soylarının tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Güneydoğu Asya'nın tropikal yağmur ormanlarında yaşayan güneş ayısı, dünyadaki ayıların en küçüğü ve çok iyi bir tırmanıcı olarak biliniyor.

Malaya ayısı veya tropikal ayı isimleriyle de anılan bu ayı türünün göğsünde nal biçiminde sarımsı-turuncu bir leke bulunuyor.


Bu kadar çok ismini andığımız bir hayvanın türünün tehlikede olamsı ne akdar şaşırtıcı.Boşuna dememişler ayı yavrusunu severken öldürürmüş.Sevdik hayvanları ama öldürerek...

Hiç yorum yok: