10 Ekim 2007

Üzerine Kurulanlar!

Herşeyin üzerine kurulu olduğu bir kaç şey var mıdır sizce?
Sayılar,Düşünce,Sesler,İnsan,Su....

Elbette her kararımızda bir doğal durumun etkisi vardır.Dışarı çıkmak isteriz yağmur vardır ya çıkmayız ya da şemsiye veya başka bir şey alarak çıkarı.Yani her kararda etkileyici dolaylı da olsa Doğadır.

Mesela matematik ve sayılar gibi soyut kavramları ele alırsak.İnsan yaşamında veya doğal yaşamda Dünya'da ki yaşamda her yerde bir katlanma var.Yani her zaman bir sonraki öncekini 2 ye katlayarak büyüyor.Vücutta mikrop çoğalması gibi 1 tanesinden yaklaşık 1 hafta içerisinde binlerce olabiliyor.Çünkü çoğalması devamlı bir öncekini 2 ye katlayarak oluyor.
Teknolojiyi ele alırsak,teknoloji gelişimide bir önce yapılan ürünün özelliklerini 2 ye katlayacak şekilde gelişiyor.İşlemciler örneğin 3 çekirdek işlemci gibi kavramlar istisnalar dışında yok.2 çekirdekten 4 e geçtik 4 8 gidicez inşallah(Allah senin işlemci kaç tane sorularına 256 512 gibi cevaplar verdiğimiz sorular göstersin).

Benim üzerinde durduğum bir diğer kavramsa düşünce sistemi ve bakış açısı.Duruma göre değişen gerçekler.Gerçek tanım olarak herkesin kabullendiği en doğru olandır.Fakat doğrunun kendi tanımını bile yalancı çıkartacak durumları oluyor bazen.Tek değişmezler kanunlar(Yer çekimi,Suyun kaldırma kuvveti gibi)
Olayları anlamak veya başkasına anlatırken kullanılan dil bile farklı yorumlara neden olmaktadır.Görmek ile yaşananı duymak çok farklıdır.Duyulan olay sadece duyulduğu kadardır.Zihin bir görüntü oluşturmak zorundadır o duydukları için.Ama görmek farklıdır görmek her ayrıntıyı görmek istediğiniz ve dikkat ettiğiniz ayrıntıyı görür ve olay akla getirmede kullanır.
Penbe fil düşünmeyin dediğimde aklınıza gelen ilk şeyin penbe bir fil olmasının nedeni her kelime de bir görüntü oluşumundandır.

Bakan kişinin bakış açısı çok ufak değişimlere bile uğrasa olaya getirdiği yorum çok farklılık gösterebilir.
Benim için onun için gibi göreceler de bu yüzdendir.Doğru değişkendir.Sonucunda yanlışta değişkendir.
Yaşayış biçimleri ve ahlak kuralları ya da mecburiyetler hep doğrunun ne olduğunda etkili olmuştur.Kimine göre doğru olan kiminin aklına bir seçenek olarak bile gelmemiştir.Aslında hayal gücüne bağlıdır nereye gideceği.Hayal gücünün bittiği yerde yani insanın düşünemediği yerde ulaşılan kör nokta sondur.
Çıkan bir kaç erken düşünebilen bazı şeyleri diğer insanların düşünmlerine gerek yokmuş gibi anlatarak onlara benimsetir.İlk duydukları şey bu olanlarda buna nedenini bilmeden inanırlar.(Hepimizin nedenini bilmeden yaptığımız şeyler hep ilk olarak gördüğümüzden ya da 6. his denilen türün bütün bireylerinde aynı olan özelliklerdendir.)
İçinden konuşmaktır düşünmek içeride bir masaya oturmuş adamlara bir konu vermek ve çıkan sonucu beklemektir düşünmek.Çok fazla kriterden geçerek gelen ilk veri işlenir ve o algılanır.
Aslında felsefeya kaçtım biraz fakat felsefe hayattır.Gerçekten felsefe tanımı sadece bu şekilde düşündüğünün farkında olmayan insanlar için söylenmiştir.Düşünen insanlar zaten ne yaptıklarını bilmektedirler.

Daldan dala gezinen cümlelerimde anlam bulanlar için sanırım güzel bir yazı oldu.Çok uzun olduğunu düşünüpte okumayanlar için düşünebilmeleri yeterlidir diyorum...

Planlanmış birşey değildir.Bir önceki cümlenin tekrar okunup sonrakinin yaratılmasından ibarettir.Aslında hep böyledir.!

Farklı bakış açıları üzerine kurulu bir hayatan tam tanımı(Kurduğumu hatırlamadığım ender cümlelerimden bir tanesi.Cidden;ben yazmadığıma adım gibi eminim ama aynı ben)

Hiç yorum yok: