5 Temmuz 2008

Lcd'ler Dünyamızın Sonunu Getirecek!


LCD ekran yapımında kullanılan Nitrojen Triflorür, sera etkisini artırmada karbondioksitten 17 bin 200 kat daha etkili.

Likit kristal ekranların daha az elektrik tükettiği için daha çevreci olduğu iddiası yalanlanıyor. Sebebi ise, bu ekranların kullanımında kullanılan Nitrojen Triflorür isimli bileşik.

California Üniversitesi'nden Michael Prather, yakın zamanda tamamladığı araştırmasında atmosferdeki Nitrojen Triflorür miktarının son yıllarda ani bir artış gösterdiğini saptamış.

Karaciğer ve böbreklere son derece zararlı olan bu gaz, günümüzde bol bol imal edilen ve satılan LCD ekranların ve HDTV'lerin üretiminde kullanılıyor.

Prather da atmosferde ısı hapsetmede karbondioksitten 17 bin 200 kat daha hızlı olan Nitrojen Triflorür emisyonundaki bu artışı, bu ürünlere olan talebin çoğalmasına bağlıyor.

İşin fenası, Kyoto Protokolü'nün imzalandığı 1997 yılında kullanım alanı gayet kısıtlı olan bu gazın, emisyonun azlığı nedeniye dünya çapındaki gaz ölçüm programlarına dahil edilmemiş olması.

Üstelik yarattığı tehlike açısından, en zararlı gaz olan Kükürt Heksaflorür'den sonra ikinci sırada geliyor.

Yani, az elektrik tükettiği için sevindiğimiz düz ekran televizyon ve monitörlerimiz, dünyaya biçilen 20 ila 50 senelik ömürden yiyor olabilir.

Hiç yorum yok: