22 Nisan 2008

TR.net'ten Çoklu Konferans

Türkiye'nin köklü internet ve içerik servis sağlayıcı kurumlarından TR.NET çoklu konferans hizmeti başlattı.

Bu uygulama ile şirketler, çoklu video konferans görüşmelerini, video konferans seti ve bilgisayarlar üzerinden yapabiliyor, yakın gelecekte cep telefonlarını da kullanabilecek.

TR.NET Genel Müdürü Etkin Özdemir, Türkiye'de 7-8 yıldır çeşitli firmalar tarafından video konferans cihazları satıldığını ve şirketlerin "yaklaşık 80 bin dolar olan" MCU (Multimedya Communication Unit - Çoklu Konferans Ünitesi) ve konferansa katılacak her nokta için birer video konferans seti satın aldıklarını belirterek bunun firmalara ciddi bir ilk yatırım maliyeti getirdiğini bildirdi.

Özdemir, bu firmalardan farklı olarak MCU cihazı satmak yerine çok makul fiyatlardan kiralama hizmeti verdiklerini belirtti. Bununla ilgili her türlü altyapı destek ve çözümlerini de birlikte sunduklarını anlatan Özdemir, bunlara ilave olarak yeni başlattıkları her yerden görüntülü konferans çözümü ile PC üzerinden sadece kamera ile profesyonel kalitede görüntülü çoklu konferans yapabilen uygulamayı da MCU kiralayan müşterilere ücretsiz olarak verdiklerini söyledi.

Özdemir, "Türkiye'de Mobil telefon altyapısında (3G) servisleri başladığı zaman, mobil telefonlar da görüntülü olarak sisteme dahil olabilecek hem de hiç bir yeni yatırım ve masraf olmadan. Böylece TR.NET bir yandan müşterilerinin her türlü video haberleşme ihtiyacını çok makul fiyatlara çözerken diğer taraftan da firmaları pahalı yatırımlardan kurtarmış olacak.

Çoklu görüntülü haberleşmeyi sıkça kullanan firmalar, isterlerse kendilerine özel belli sayıda konferans hattını sürekli kiralayabilecekler; böylece hem ilk yatırım tutarını azaltacak, hem de işletme ve personel masraflarından tasarruf edecekler" dedi.

Televizyon kalitesinde yayın

Video konferans görüşmelerini kesintisiz ve televizyon kalitesinde sunabildiklerini anlatan Özdemir, bunun için G.SHDSL (Alma ve gönderme hızları birbirine eşit bir erişim türü) kullandıklarını bildirdi.

Video konferans için minimum gereken hız olan 512 Kb G.SHDSL hattın kirasının aylık 'sınırsız' 150 YTL ve hat başına saatlik video konferans kiralama ücretinin de 40-60 YTL arasında olduğunu kaydeden Özdemir, çeşitli kurumlara bu hizmeti vermeye başladıklarını söyledi.

Konferansa katılabilmek için kamera, mikrofon, hoparlör ve ekrandan oluşan görüntülü haberleşme seti gerekiyor. Bu cihaz, söz konusu özellikleri barındıran bir çoklu konferans cihazı olabilirken, yüklenecek küçük bir yazılımın ardından yine kamera, mikrofon ve hoparlöre sahip masaüstü ya da dizüstü bilgisayar da yeterli olabiliyor.

Konferans için bir davet maili geldiğinde kullanıcı o linke tıkladığında, yazılım otomatik olarak kişiyi video konferans odasına bağlıyor.

Bu hizmet dünyada sadece British Telecom ve Korean Telecom tarafından veriliyor.

Hiç yorum yok: