18 Nisan 2008

Portakal'dan Yakıt Üretimi


Liseli mucitler, portakal kabuğundan yakıt, röntgen filminden gümüş elde etti.

TÜBİTAK tarafından yapılan Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Erzurum'da yapılıyor.

Lise öğrencileri kimya,matematik, fizik, sosyoloji, biyoloji ve yer bilimleri alanlarında hazırladıkları projeleri Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde sergiledi.

Öğrencilerin yaptığı bazı projeler ilgi çekti.Trabzon Özel Alparslan Fen Lisesine giden 2 öğrenci atık portakal kabuklarından yakıt yapılmasını sağlayan bir proje hazırladı.Projeyi hazırlayanlardan 11'inci sınıf öğrencisi Halil Emre Özlü, yaptığı açıklamada, daha temiz bir yakıt elde edebilmek için söz konusu projeyi geliştirdiklerini belirtti.

Portakal kabuğunun ateşe doğru sıkılması durumunda ateşte bir parlama gerçekleştiğini dile getiren Özlü, "Bu çıkış noktasından atık portakal kabuklarından yakıt elde etmeyi amaçladık" dedi.


Proje kapsamında portakal kabuklarını kuruttuktan sonra toz haline getirdiklerini dile getiren Özlü, şunları söyledi:

"Bir aparatın yardımıyla yakıtımızı elde ettik. Daha sonra laboratuvarda yakıtın kalorisini ve etkisini inceledik. Yakıtın ısınmave elektrik üretiminde kullanılabilecek güçte olduğunu belirledik.Ayrıca bu yakıt hava kirliliğini de azaltıyor. Yandıktan sonra atık bırakmaması kirliliğin oluşmasını engelliyor. Dünyada elmadan sonra en çok üretilen meyvenin portakal olduğu da unutulmamalıdır."

Röntgen filmlerinden gümüş

Erzurum'daki Özel Aziziye Lisesi öğrencileri de röntgen filmlerinden gümüş elde edilmesi konusunda proje hazırladı.10'uncu sınıf öğrencisi Murat Özdemir ve Sefa Bayram tarafından hazırlanan proje ile röntgen filmlerinden bir dizi işlemin ardından gümüş elde ediliyor.

Özdemir, röntgen filmlerinden gümüş elde edebilmek için söz konusu projeyi yaptıklarını belirtti. Röntgen filmlerinde gümüş olduğunu dile getiren Özdemir, "Projemizde ilk olarak röntgen filmlerini çamaşır suyuna soktuk. Böylece filmin yapısındaki gümüşün çözülmesini sağladık" dedi.

Daha sonra çözülen gümüşü çamaşır sodası ile karıştırdıklarını dile getiren Özdemir, şöyle konuştu:

"Hazırladığımız karışımı daha sonra bin derece ısıya sahip fırına koyduk. Gümüşün erime noktasına ulaşmasının ardından karışımından gümüşü aldık. Böylece gümüş elde ettik. Erzurum'da günde yaklaşık 5 bin röntgen filmi çekilmektedir. Türkiye genelinde ise bu rakam çok daha fazladır.

Proje kapsamında 120 röntgen filminden 13,5 gram gümüş elde ettik. Bu projenin uygulanması ile birlikte hem röntgen filmlerinin çevreye verdiği zararın giderilmesi sağlanacak hem de gümüş elde edebilecek."

Hiç yorum yok: