12 Mart 2008

Hindistan'ı ve Çin'i Boşverin

ABD'nin Carnegie Mellon Üniversitesi öğretim görevlisi James Over, ''Bilişim sektöründe rekabet için artık geri kalan herkesten iyi olmak gerekiyor'' dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Yazılım Kalitesinin Artırılması ve Yazılım Standartlarının Uygulanması" başlıklı toplantı, Türkiye Bilişim Derneği'nin de desteğiyle ANSERA Konferans Merkezi'nde yapıldı.

Toplantıda konuşan Over, internetin bulunması ve yaygınlaşmasının ardından yazılım sektörünün öneminin çok arttığını belirterek, internet ile yazılımları tanıtmanın, dağıtmanın ve satmanın mümkün hale geldiğini kaydetti.

Bilişim sektöründe rekabet için doğru bakış açısı, pazarın ihtiyaçlarını tahmin edebilmek ve rekabetçi strateji uygulamak gibi şartlar gerektiğini belirten Over, jeopolitik dünyanın değiştiğini, iş akışları ve iş yönetiminin farklılaştığını ve yeni iş fırsatlarının ortaya çıktığını vurguladı.

Berlin Duvarı'nın yıkılması, Çin'in kapitalist dünyaya yaklaşması ve Hindistan'ın uluslararası ticareti kucaklamasının önemli olduğuna işaret eden Over, rekabet ortamının, üreten sayısı arttığı için fiyat baskısı da yaratarak tüm dünyayı etkisi altına aldığını bildirdi.

Hindistan'ın bilişim teknolojisinde büyük atılımlar yaptığını, ABD ve Avrupa'ya göre daha düşük fiyat uyguladığını, yazılımda kaliteye önem verdiğini ve şirketlerin yarısının CMMI 5 (Yeterlilik Olgunluk Modeli Entegrasyonu) seviyesine geldiğini anlatan Over, Çin'in de Hindistan'dan daha düşük fiyat politikası ve "devasa iş gücü" ile rekabet dünyasında kendine yer bulduğunu ifade etti.

"Hindistan'ı kopyalamayın"

"Hindistan'ı kopyalamayın, her zaman arkada kalırsınız. Düşük ücret önermeyin, Çin'inki daha düşük olacaktır" diyen Over, "Bilişim sektöründe rekabet için artık, geri kalan herkesten iyi olmak gerekiyor" diye konuştu.

Başarının, şirketteki çalışanların motivasyonuna ve eğitimine doğrudan bağlı olduğunu vurgulayan Over, Team Software Process (TSP) denilen bir sistemi hayata geçirdiklerini anlattı. Over, bu sistemde bilgili ve motive edilmiş çalışanlar yaratıldığını ifade ederek, "Temel kural, yöneticiler yönetmeyecek, çalışanlar kendilerini yönetecek" dedi.

TSP'nin, özellikle mühendislik alanında çalışanlara yönelik olduğunu vurgulayan Over, klasik yönetimde bir yöneticiye bağlı bağımsız çalışanlar olduğunu, ancak yeni yöntemde yöneticinin de aynı çember üzerinde olduğu ve herkesin birbiriyle etkileşim kurduğu takım çalışmasının ön plana çıktığına işaret etti.

Over, bu sistemde yöneticilerin, çalışanların motivasyonunu yüksek tutmak ve
istedikleri anda ihtiyaç duyulan bilgiyi kendilerine sunmakla görevli olduğunu sözlerine ekledi.
Cnnturk...

Hiç yorum yok: