6 Şubat 2008

Sessiz Uçak

Adından anlaşılacağı gibi değil gerçek.Ses hızını aştığı için geçerken gördüğünüz andan 5 6 saniye sonra sesini duyacaksınız yani,görmez iseniz bir uçak bilin ki ses geldiği zaman o uçak sizden bir hayli uzakta.

İngilizler, Avrupa'dan binlerce kilometre ötedeki Avustralya'ya 5 saatten kısa sürede uçabilecek uçak projesi için kafa yoruyor.(Türkçe'ye çeviride bu deyimi kullanarak literatüre yeni kalıplar ekleme amacındayım) :)

Abingdon'daki "Reaction Engines" adlı şirketin uzmanlarınca 25 yıla kadar hayata geçirilmesi tasarlanan projeye göre, Mach 5 hızında (saatte 6 bin 125 km)"Şimdi bir düşünün E=m.c'(kare) formülüne göre uçak hızlandıkça kütlesi azalacaktır enerjiye dönüşecektir,öyle bir hızda gitsin ki ağırlıksız,yüksüz bütün enerjisi hıza eşit olsun,koca uçak 0kg gelecek) yol alabilecek "A2" uçağı, 300 yolcusuyla 4 saat 40 dakikada İngiltere'den Avustralya'ya varabilecek. (Mach 5'ten itibaren uçaklara hipersonik jet deniyor.) Bu mesafeyi uçaklar molayla birlikte halen 22 saatte alıyor.

Dünyanın en hızlı uçağı Concorde, Mach 2 ile uçuyordu. Müstakbel uçağın bileti 3500 sterlin (yaklaşık 8 bin YTL)yaklaşık 20 asgari ücret civarında ve yaklaşık hayatınız boyunca umumi tuvaletlere vereceğiniz ücret kadar olacak.

Uçak kısaca LAPCAT (Lapçatpat derken hadi geldik inin artıık) olarak adlandırılan proje çerçevesinde geliştiriliyor. 7 milyon avroluk proje finansmanının yarısı AB'den geliyor.

Avrupa Uzay Kurumunun da katkı sağladığı projenin, uzay çalışmalarında elde edilen bilgi birikimi ve teknolojinin, hava yolu şirketlerince hayata sokulmasını teşvik etmeye yönelik olduğu belirtiliyor.

"Hipersonik" uçak "A2", 143 metre boyunda olacak. Mühendisler, uçağı sıvı hidrojenle çalışan "Scimitar" motoruyla donatmayı tasarlıyor.(Alçaktan uçmadığı zamanlarda hep güvende olacak okyanuslar) Motor geliştirme çalışmaları da sürüyor.

Şirket yöneticilerinden Alan Bond'un verdiği bilgiye göre, "A2", Kuzey Atlantik'i 0,9 Mach hızıyla (ses hızının altında) "sessizce" geçtikten sonra Kuzey kutbunun üzerine geldiğinde hızını 5 Mach'a yükselterek Avustralya'ya yönelecek.(Soğuk bir yerden 6 bin 125 km hızla geçecek olan uçağın hızdan kazandığı ısı ile sürtünmeninde artacağı düşünülürse Kutuplardan geçiş bir hayli sıcak olacak)
İyi Yolculuklar...
Bilgi için>>>www.reactionengines.com

Hiç yorum yok: