21 Şubat 2008

Casus Uydu Vuruldu!

ABD, dünyaya düşeceği için imha etmeye karar verdiği arızalı casus uyduyu başarıyla imha etti.

Pentagon'dan bir kaynak, TSİ 05.26'da Hawaii'nin kuzeybatısında Aegis sınıfı USS Lake Erie gemisinden ateşlenen SM-3 taktik füzesinin, Büyük Okyanus üzerinde, yaklaşık 247 km irtifada saatte 11 bin 265 km hızla yol alan uyduyu uzayda vurduğunu belirtti.

Kaynak, vurulan parçaların 24 ile 48 saat içinde atmosferde yanarak yok olacağını, geri kalan parçaların ise atmosfere 40 gün içinde gireceğini açıkladı.

ABD donanmasına ait gemiden atılan füzenin amacı, casus uyduda bulunan 450 kilogram ağırlığında, 'Hidrazin' adı verilen zehirli yakıtı taşıyan tankı imha ederek dünyaya çarpmasına engel olmaktı.

Parçalar yeryüzüne düşebilir

Genelkurmay Başkan Yardımcısı general James Cartwright, zehirli gaz içeren yakıt tankının vurulduğundan tam emin olduklarını, ancak tankın imha edildiğinin 24 ile 48 saat arasında kesinleşebileceğini söyledi.

Uydunun parçalarının yeryüzüne düşmeyeceğini söyleyemeyeceğini belirten general, uydunun parçalarının büyüklüğünün bir futbol topunu geçmediğini kaydetti.

Füzenin uyduyu başarılı şekilde vurduğunu çünkü radarların bir ateş topu tespit ettiğini anlatan general, ortaya çıkan gaz bulutunun da yakıt tankının imha edildiğinin bir göstergesi olabileceğini bildirdi.

Uydunun vurulması için kullanılan füzenin 10 milyon dolara mal olduğu, bütün proje için ise en az 30 milyon dolar harcandığı kaydedildi.

Aralık 2006'da fırlatıldıktan hemen sonra kontrol dışı kalan bir otobüs büyüklüğündeki ve yaklaşık 2.5 ton ağırlığındaki uydunun yakıt tankı tamamen dolu olduğu için atmosfere girdikten sonra tamamen parçalanmayacak ve iki futbol sahası büyüklüğünde bir araziyi etkileyecek olmasından ötürü endişe yaratıyordu.

Biz doğru düzgün gönderemez iken onlar bozulanlarını vuruyorlar.Garip doğrusu.

Hiç yorum yok: