22 Ocak 2008

Ebola

Ebola:Bir virüs türü olan bu varlık bulaştığı zaman insan vücudunu kısa sürede etkisiz hale getiriyor.%85 ile 90 arasında öldürücü etkiye sahip virüs ile yapılan çalışmalar günümüze kadar kısıtlı idi fakat gelişen teknoloji sayesinde etkisi azaltılarak çalışılan ebolalar yarattı ve arkasıda geldi zararsız ebola virüsleri üretildi,kim bilir belkide böylece virüsün çoğalmasını sağlayan geni bulabilirsek her virüste denenebilir ve bir çok hastalığa sebep olan muhteşem organizmalar bir nebze olsun yararlı hale getirilebilirler.Kültür haber Budapeşte Kriptograf ,söz sende mantar...



Amerikalı bilimadamları, aşı geliştirmek ya da tedavi amaçlı kullanmak üzere, öldürücü Ebola virüsünün zararsız halini geliştirdi.

ABD'de yayımlanan "Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları" adlı dergide çıkan yazıda bilim adamları, Ebola virüsünden alınan tek bir genin virüsün kopyalanıp çoğalmasını engellediğini duyurdu.

Madison'daki Wisconsin Üniversitesinden bilim adamları, Ebola'nın 8 geninden VP30 adı verilen tek bir geninin çıkarılmasıyla, virüsün kendisini kopyalayıp çoğaltamadığını açıkladı.

Araştırmada, virüsün bulaşmadan çoğaltılabilmesi için de maymun böbreği hücrelerinden yararlanıldığı kaydedildi.

Araştırmacılardan Yoshihiro Kawaoka, değiştirilmiş virüsün normal hücrelerde büyümediğini, bu sistemin ilaç ve aşı geliştirmede kullanılabileceğini söyledi.

Araştırma, yine de bütün bilimadamlarını ikna etmiş değil. Texas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezinden Profesör Susan Fisher-Hoch, değiştirilmiş virüsün zararsız olabileceğini söyleyebilmek için daha fazla kanıt gerektiğini savunuyor.

Normalde, Ebola virüsü bulaştığında yüzde 80 oranında öldürücü oluyor. Ebolanın yer aldığı her türlü çalışma için "4'ün biyogüvenlik düzeyi" (BSL4) gerekiyor.

Araştırmacılar, yalıtılmış ve dışarıya göre düşük basınçlı bir odada, hava destekli biyogüvenlik giysileri giyiyor. Bu da küçük ölçekli bir araştırmayı bile oldukça zahmetli bir hale sokuyor.

Hiç yorum yok: